hits
Om oss Kontakt Mitt kreative hjørne Mammatips Tvillingmagen Vi tester

Tvillingforeldre må leve i 3 måneder uten inntekt fra NAV

Publisert: 13.06.2017 @ 19:32 Kategori: Tvillingtanker Kommentarer: 1

Jeg vil bare ta opp en ting som man sjeldent hører om når det kommer til tvillinggraviditet: NAV har ingen løsninger for tvillingsvangerskap og -fødsler. Man er faktisk garantert å gå måneder uten inntekt så fort permisjonen begynner.

Her er 2 store problemer med NAV-systemet, som gjør at nybakte tvillingforeldre må gå i måneder uten inntekt samtidig som de skal tilpasse seg et nytt liv med to nyfødte:

1. Man får ikke søke før i uke 28 

Med 12 ukers behandlingstid går dette så vidt med enling-gravide. Søknaden er da behandlet i uke 40 av graviditeten, så fremt man ikke har vært sykemeldt eller andre ting som kan forsinke behandlingstiden. Gjennomsnittslengden på et tvillingsvangerskap er 35 uker. Det betyr at allerede her vil de fleste måtte gå 5 uker uten inntekt, gitt at man søker på dagen man er i uke 28.  

2. Foreldrepengesøknaden blir ikke behandlet før sykemeldingen er behandlet og utbetalt 

Som tvillinggravid blir man nesten automatisk sykemeldt i uke 20 eller 24, og det er ytterst få som ikke er sykemeldt når barna kommer. Dette fordi man allerede i uke 30 er ca like stor som en fullgått enlinggravid. Vi kan derfor ta utgangspunkt i at alle tvillinggravide blir sykemeldt. Jeg holdt igjen lenge, men jordmor og overlege klarte til slutt å få meg til å sykemelde meg 50% fra uke 31 - nesten ti uker etter "normalen". Når sykemeldingen er et faktum får jeg beskjed fra NAV om at de ikke vil begynne å behandle foreldrepengesøknaden min før sykepengene er ferdig behandlet og utbetalt. Altså flere uker ETTER FØDSEL. Pluss 12 ukers behandlingstid må vite.

Så hvis du har funnet ut at du er gravid med tvillinger: Begynn å spare eller skaff lån allerede nå - for de tre-fire første månedene av livet med nye babyer kommer til å bli enda tyngre når du står der uten mat og boligen din blir tvangssolgt av banken... Om det er noen trøst blir jo pengene etterbetalt, så hvis du har overlevd noen måneder uten mat og husly får du i det minste en fin utbetaling. Sweet! 

SAMSUNG CSC

 

P.s. Fra et personlig ståsted hadde vi oppspart en buffer i tilfelle man skulle stå uten inntekt en periode, så mai gikk rundt. I juni er det feriepengeutbetaling, så juni går også rundt. Poenget mitt er at det er en svikt i systemet når man må lene seg på oppsparte midler og potensielle høyrente-lån for å overleve på grunn av for lange behandlingstider. 

P.p.s. Jeg er veldig takknemlig for velferdssystemet i Norge - men man skulle jo tro at man betaler skatt for å unngå at man står i flere måneder uten inntekt i tilfelle noe skulle skje? Ikke at noe skjer og man like vel må klare seg i flere måneder uten inntekt på grunn av lange behandlingstider. Konseptet er bra, men utførelsen er dårlig. Et sikkerhetsnett funker ikke like bra når det blir satt opp tre måneder etter man har falt i bakken. 


#gravid #NAV #tvillinger 

Én kommentar

Postet av: Totette

Ååå, så frustrerende! Jeg har ikke fått tvillinger men sitter nå uten lønn etter 5 mnd siden jeg søkte om foreldrepenger. Også her var det 12 ukers behandlingstid.
Dato: 26.06.2017 Tid: 11:38 URL: http://totette.blogg.no

Skriv en ny kommentar