hits
Om oss Kontakt Mitt kreative hjørne Mammatips Tvillingmagen Vi tester

Kategori: Oppdragelse

Ikke farlig å drikke alkohol når man ammer

Publisert: 10.10.2017 @ 20:04 Kategori: Oppdragelse Kommentarer: 1

Da Oliver var liten var det krise å drikke alkohol om man skulle amme på flere timer i følge helsestasjon og internett generelt. Et av blogginnleggene jeg stadig får besøkende på er innlegget mitt "Å drikke alkohol når man fullammer er mer slit enn kos". Allerede der var det flere i kommentarfeltet som insinuerte at det ikke var farlig å ta seg litt alkoholholdig drikke mens man ammet, fordi det umulig kunne bli så mye alkohol i melken etter det var utvannet i blodet. 

Siden da har det imidlertid kommet forskning som bakker opp under hypotesene:

I april sendte det danske forskerteamet ut sine anbefalinger til danske allmennleger, med bladet Månedsskrift for Praktisk lægegerning.

I korte trekk sier disse anbefalingene at kvinner som ammer kan drikke opptil fire enheter i løpet av en kveld, og opptil sju i uken. Disse anbefalingene gjelder også for danske kvinner generelt.

Ønsker nye råd til ammende
- Vår anbefaling står så klart at vi håper legene vil kunne rådgi kvinnene i overensstemmelse med vår konklusjon, sier Per Damkier, overlege ved Avdeling for Klinisk biokjemi og farmakologi, Odense Universitetshospital, til Dagens Medisin.

Grunnlaget for anbefalingene er en stor studie som ble publisert i 2014.Forskerne gikk gjennom all tilgjengelig litteratur om amming og alkohol. 39 studier ble inkludert.

- Vår konklusjon er at dersom man overholder de generelle retningslinjene for alkoholinntak, så påvirker man ikke barnet på noen negativ måte, sier Damkier, som gjorde studien sammen med lege Maija Haastrup og farmasøyt Anton Pottegård.

 

Det er altså ikke farlig å drikke alkohol når man ammer. I hvert fall ikke i begrensede mengder. Det kan jo like vel diskuteres om det er heldig å drikke alkohol når man skal ta hånd om barn - men rent fysisk er det ikke farlig for barnet. Promillekalkulator.no viser eksempelvis at hvis du er dame på 70 kg, og drikker en halvliter over halvannen times tid, så får man 0,12 promille - altså halvparten av den lovlige promillegrensen for å kjøre bil. 

Ammehjelpen anbefaler likevel å vente i seks uker etter beregnet termin, ettersom nyfødtes lever er dårlig utviklet og ikke kan skille ut alkohol på samme måte som voksne. 

Hva tenker du? Greit eller ikke greit med et glass vin eller øl til maten når man ammer? 

 

#amming #alkohol #forskning 

Barnelek da og nå - samt en liten oppfordring til nyttårsforsett

Publisert: 01.12.2014 @ 10:12 Kategori: Oppdragelse Kommentarer: 0

 

Dere har kanskje mange sett denne tankevekkende videoen som figurerer på nett om dagen. Har du ikke sett den anbefaler jeg å ta en titt, for det fikk meg til å åpne øynene og bli mer bevisst på hvordan jeg aktiviserer, eller kanskje heller passiviserer Oliver - og har nå fått meg et nyttårsforsett for første gang på mange år. 

Før jeg ble mamma hadde jeg store ideer om at Oliver ikke skulle bli noen TV- eller teknologislave. At barn i "gamledager" da jeg var ung var ute og lekte, og ikke satt inne foran en skjerm hele dagen. Det var nesten så jeg var klar til å starte en slags "ta uteleken tilbake" revolusjon der jeg som en pioner innenfor min generasjon jaget barna ut på sletta igjen for slåball og skrubbsår. 

Så fikk vi oss, som så mange andre husstander, en tablet. Disse hendige små interaktive TV-skjermene, med lys og lyder og spill i utallige varianter. Oliver hadde jo av og til fått låne mammas mobiltelefon tidligere, så det var fascinerende å se hvor lett det falt de små fingrene å navigere på nettbrettet. Like vel har jeg et anstrengt forhold til denne "tabben" som den kalles. Jeg kvier meg for å legge den i sekken når bestemor spør om han kan ha den med på overnatting, eller når jeg bare vil ha én time til med søvn om morgenen - men det er så lettvint. Noen minutter med stillhet. 

Det er klart - vi er flinke å leke ute, og vi er med Oliver på fotballbanen en gang i uken. Jeg har til og med kommet over frykten over å la han være alene ute (klapp på skulderen til meg), så han er ofte ute og leker med nabobarna. Men jeg vet også at vi kan bli så mye flinkere til å legge fra oss tableten og skru av TV-en. Oppfordre til andre ting, som å tegne, leke, spille brettspill eller bygge pute-fort. 

Så mitt nyttårsforsett i år (som forøvrig begynner allerede i dag) er: Skru av skjermene, og finn på andre aktiviteter. 

Jeg håper flere blir med på adventsforsettet og prøver å tenke mer bevisst på skjermbruken til barna, for selv om det er helt i orden å se på TV og spille litt på en skjerm i blant er det som så mye annet - Alt med måte. 

Mor og forvekslet med søster?

Publisert: 28.04.2014 @ 19:02 Kategori: Oppdragelse Kommentarer: 2

Jeg leste en gang et blogginnlegg av en ung mor om at hun synes det var grusomt at folk antok at hun var søsteren til barnet hun reiste med, og ikke moren. Hun synes det var på randen til frekt, og ble irritert når fremmede automatisk tiltalte henne som søsteren.

Det er vel noen innøvde sannheter om hvor gamle mødre "skal" være; sikkert nært forbundet med at alderen for førstegangsfødende har vært nær 30 det siste tiåret, men jeg kan jo forstå at det kanskje kan bli ansett som litt fordomsfullt om man automatisk trekker slutningen om at en ung dame/jente med et barn automatisk er søsteren og ikke moren.
Nå har jeg ikke sjekket statistikken for "atpåkladder", men jeg regner med at det er oftere at 18-åringer er mødre enn søstre? Eller er jeg helt på jordet?

"Halla bror!"

Kanskje det er alderdommen og frykten for å snart være halvveis til 50 som tynger, men i dag ble jeg forvekslet med søsteren til Oliver, og det føltes ikke så gæærnt egentlig. Er jeg rett og slett for gammel til å synes det er kjipt å bli forvekslet med søsteren hans? Har flere fått høre at de så ut som søsteren til barnet sitt?


#mamma #mammablogg

Time out ikke helt som planlagt

Publisert: 10.09.2012 @ 18:06 Kategori: Oppdragelse Kommentarer: 1

Her hjemme har vi begynt med super-nanny sin "timeout"-metode om Oliver ikke hører etter. Det går imidlertid ikke som planlagt for Oliver synes det er kjempemoro å sitte på timeout og vente til tiden går ut.

 

Når skal man begynne å pottetrene?

Publisert: 27.08.2012 @ 17:56 Kategori: Oppdragelse Kommentarer: 4

I et land der det er vanlig at barn bruker bleie til de er 3-4 år fikk jeg mange skjeve blikk da jeg fortalte at jeg ville begynne å pottetrene Oliver da han så vidt hadde rundet to år. Jeg fikk til og med en del motgang. Heldigvis var det barnehagen som mente at han var klar til å slutte med bleie, og vi har fått god hjelp derfra.

Nå er Oliver to år og fire måneder og bleiefri. OK, ikke helt bleiefri. Han bruker bleie når han sover, men jeg har forstått det sånn at det gjerne tar litt lengre tid å bli bleiefri om natten?

Jeg leste om en amerikansk fembarnsmor som mente at mellom 2 og 2 1/2 år var den beste tiden å pottetrene barnet. Hele tiden jeg har pottetrent Oliver har jeg hatt fokus på at vi ikke skulle stresse, og det var ingen krise om han ikke ble pottetrent denne sommeren - da var det bare å prøve igjen neste sommer. Heldigvis gikk det bra. Jeg sier heldigvis fordi det er så deilig at Oliver bare går selv på badet og gjør i potten selv. Bleieskift er jo ikke min favoritt-hobby. Pluss at Oliver synes det er stor stas selv. Det gjør sikkert mye med mestringsfølelsen å kunne gå på do og slippe bleien. Han har jo fått så kule truser med bil på, som er mye bedre å ha på seg enn klumpete bleier.


De er også fine å ha som hatt. Alt kler den smukke er det ikke det man sier?

Det er klart det fortsatt skjer et uhell en sjelden gang, men i dag på butikken sa han at han måtte på do. Jeg spurte han om han ville at vi skulle gå på do med en gang eller vente til vi kom hjem. Han sa at han klarte å vente, og som sagt så gjort så gjorde vi ferdig handleturen, dro hjem, og så tisset han på potten.

På en måte skjønner jeg at det er bedre å vente til barnet er eldre og kanskje forstår mer. Jeg tror også på å se an barnet og jeg kommer nok ikke til å begynne å pottetrene nestemann så tidlig om jeg ikke føler at barnet er klart.

 

Ved hvilken alder synes du det er best å pottetrene barnet?

Drikke alkohol foran barna?

Publisert: 10.06.2012 @ 11:06 Kategori: Oppdragelse Kommentarer: 7

I en artikkel i Aftenposten i dag kan vi lese at 3 av 4 er imot å drikke foran barna, alikevel drikker over halvparten av foreldre foran barna i ferien.

Jeg og Roar får en del rare blikk på grunn av alkohol-policyen vår. Vi drikker oss selvfølgelig ikke tydelig beruset foran Oliver, men i tillegg er vi alltid en som er hundre prosent alkoholfri. Ikke en gang et glass vin til maten. Noen synes vi er flinke, men jeg tror flertallet synes vi er litt hysteriske.

Vi skal ikke nødvendigvis være så strenge for alltid, men jeg synes at det er det minste man kan gjøre når Oliver er så liten. Jeg vil ikke at han skal ha et anstreng forhold til alkohol heller, så etterhvert kan det hende den ene av oss kan ta en øl til maten også.

En annen ting som også kan virke litt hysterisk er at den av oss som er alkoholfri den kvelden, er også alkoholfri etter at Oliver har lagt seg. Om Oliver har mareritt og våkner vil jeg ikke at mamma eller pappa skal lukte rart i tillegg.

Hva synes du? Drikker du foran barna? Hvor gammel bør barnet være før man tar seg et glass vin til maten?Noen foreldre som kjenner seg igjen?

Publisert: 21.01.2012 @ 09:41 Kategori: Oppdragelse Kommentarer: 6

Det er som å se meg og Roar, bare at det var jeg som insisterte på at Oliver klarte det.

Langtekkelig leggetid

Publisert: 20.11.2011 @ 10:40 Kategori: Oppdragelse Kommentarer: 10

Oliver har blitt så vanskelig å legge i det siste. Da han begynte i barnehagen gikk det ganske automatisk å få inn døgnrytmen om å legge seg klokken syv og våkne igjen i syv-/åttetiden, men nå har han plutselig blitt vrang. Jeg tror det har noe med at han er redd for at han skal våkne og at jeg og Roar er borte. Så nå må jeg sitte og pjuske han og synge for han til han sovner. Det er jo koselig, men litt slitsomt at jeg ikke kan gå inn, legge han, synge en sang eller to og gå ut uten at han slår seg helt vrang.

Har noen smarte tips for å få han til å sovne av seg selv?

 

 

Pottetrening på 3 dager?

Publisert: 09.11.2011 @ 09:11 Kategori: Oppdragelse Kommentarer: 7

Jeg vurderte her om dagen å prøve pottetreningsmetoden som lover bleieslutt på kun tre dager, men fant ut at dette kanskje er greit å gjøre om sommeren når været er litt varmere.

Utdrag fra artikkelen:

"De fleste norske barn slutter med bleier rundt 2-3 års alder, og mange foreldre bruker sommeren til bleieavvenning. I USA og mange andre land er det vanlig å starte pottetreningen tidligere, gjerne når barnet er 1,5 år gammelt.

Har du et barn som er mellom 15 og 28 måneder, kan du forsøke å få barnet bleiefritt til nyttår med denne treagersmetoden, utviklet av førskolelæreren Julie Fellom i San Fransisco."

Men det jeg lurer på er om det er noen som har prøvd denne metoden eller har noen tro på den i det hele tatt? Jeg mener. Tre dager? Det høres jo litt ambisiøst ut? Og hvorfor er det sånn at man ikke begynner med pottetrening før i Norge?  

 

 

Artikkelen finner du her: http://www.klikk.no/foreldre/foreldreogbarn/article527602.ece 

 

Adventskalender til ettåringen eller ikke?

Publisert: 02.11.2011 @ 09:43 Kategori: Oppdragelse Kommentarer: 25

Jeg har tenkt så smått på om vi skal ha adventskalender til Oliver eller ikke. Jeg føler liksom ikke at han trenger en gave om dagen. Han synes jo dagens omega3-fisk er en høydare. Pluss at jeg er litt redd for at det skal bli litt mye for han med en ny leke hver dag. Han har jo så mye leker fra før.

Så fant jeg ut at en av annonsørene mine, Lekmer.no, har salg på massevis av Duplo, så nå lurer jeg på om jeg kanskje skal kjøpe en slik boks og fordele klossene ut over 24 dager. Da blir det på en måte samme leken, men ikke på en gang, og fortsatt en overraskelse hver dag.

 

På den måten kan han jo også ønske seg Duplo til jul for å bruke sammen med klossene han har fått i kalenderen?

 

Hva synes dere? Er det for tidlig med adventskalender når barnet er et og et halvt? Eller har dere andre forslag på hvordan man kan gjøre det til de aller minste?

 

 

Det finnes ikke trassalder - bare uvitende foreldre

Publisert: 31.08.2011 @ 18:12 Kategori: Oppdragelse Kommentarer: 18

Jesper Juul, den "internationalt anerkjente forfatteren, foredragsholderen, familietarapeuten og trener/supervisoren som er aktiv i mere end 15 land rundt om i verden", mener i hvert fall at det ikke finnes noe som heter trassalder. Det er bare foreldre som ikke vet hvordan de skal takle at barnet får egen vilje.

Det er nok ikke bare meg som er skeptisk til at denne trassalderen som. Jeg kan imidlertid si meg enig i at det er veldig lettvint å gjøre som Jesper Juul sier å bare la ungen "klare selv" om de lager oppstyr. Så da fikk Oliver lov til å sette inn i oppvaskmaskinen. Og ta det ut igjen. Og spise på det skitne bestikket - vent hva? Hvem sa at dette var en god ide igjen?

Oliver synes i hvert fall at det var veldig stas...

 

Lære å spare tidlig

Publisert: 30.04.2011 @ 14:50 Kategori: Oppdragelse Kommentarer: 0

Da vi var i Spania kjøpte vi en sparebøsse til Oliver som vi har lagt alle småmynter i siden. Nå som Oliver er stor nok får han legge de på selv. Deretter rister han på den og så setter vi den tilbake på hyllen.

Slik vi fikk Oliver til å sove i egen seng

Publisert: 23.03.2011 @ 10:18 Kategori: Oppdragelse Kommentarer: 15

Oliver liker ikke sprinkler. Det stemmer. Barn kan faktisk være redd for sprinkelsenger. Han kan godt sove alene i en seng/madrass uten sprinkler, men så fort det er sprinkler rundt han blir han helt hysterisk.

Først trodde jeg at jeg hadde skjemt han bort ved å samsove lenge, men vi har nå bevist at det faktisk ikke var tilfellet (men for all del: TAKK til de som sa at det var min feil og fikk meg til å føle meg elendig).

Da jeg satt to og to sammen og forstod at det var sprinklene og "innesperringen" som var problemet, tok jeg tak og fjernet den ene veggen av sprinkelsengen. Deretter lot jeg Oliver få krabbe litt i sengen utenom leggetid for å se at det var en åpen side og ikke skummelt. Da var plutselig sengen grei.

Han har også fått et putetrekk med lukt av mamma, og lammeskinnet dere ser nederst i bildet sitter jeg på og synger og stryker han litt på ryggen før han sovner.

"Ingen har noen gang ligget på dødsleiet og tenkt: - Jeg skulle ha gjort mer husarbeid mens barna var små."

Publisert: 20.03.2011 @ 14:08 Kategori: Oppdragelse Kommentarer: 8

 Illustrert av Lise Myhre.

 

Lære barnet å spise selv

Publisert: 12.03.2011 @ 11:38 Kategori: Oppdragelse Kommentarer: 5

Vi prøver å la Oliver spise selv når vi har tid, men jeg er litt usikker på om jeg må gjøre noe mer for å lære han det utenom "prøve selv"-metoden?

Han får jo i seg litt mat, selv om det blir litt klin, men han er ikke helt dreven på å få mat på skjeen, så det går sakte.

Får jeg gjort noe mer enn å vise hvordan og deretter la han prøve selv?

Hvor babyer kommer fra? Jo, nå skal du høre...

Publisert: 06.03.2011 @ 10:59 Kategori: Oppdragelse Kommentarer: 4

Babyer kommer som byggesett fra Ikea. Å, så du tror jeg tuller? Hvordan forklarer du dette bildet da?

Det er min forklaring, og jeg holder meg til den...

Ikke løft barnet uten å støtte hodet - men sleng det gjerne etter armen bak ryggen din

Publisert: 25.01.2011 @ 21:37 Kategori: Oppdragelse Kommentarer: 9

Jeg vet jeg har skrevet hele tre innlegg i dag, men MÅ bare skrive om denne saken her:

http://www.vg.no/nyheter/utenriks/artikkel.php?artid=10037604 

Jeg kjenner jeg blir helt kvalm og lei meg. Tenk å slenge en baby rundt som hun gjør. Kaste den etter de små babyfingrene sine bak sin egen rygg på den måten. Stakkars forsvarsløse babyen.

Det er godt vi har lover mot slikt i Norge. (Om noen skulle tvile er det fengselsstraff for å gjøre det samme i Norge).

 

Hjelp, jeg får han ikke til å sove

Publisert: 03.01.2011 @ 19:35 Kategori: Oppdragelse Kommentarer: 19

I det siste har Oliver vært helt umulig å få til å sovne. Mye på grunn av at han har lært seg å stå, så han står oppreist i sengen og roper etter jeg har lagt han. Det er mildt sagt slitsomt. Før kunne vi bare ta en trilletur for å få han til og sovne, men nå "reiser han seg opp" i vognen om jeg glemmer selene, og har jeg selene på skal han absolutt ikke sove, bare syte over at han sitter fast, uansett hvor trøtt han er.

Dette holder også på om natten og det eneste som har vært til hjelp den siste tiden er å amme han i søvn. Selvom jeg føler jeg gjør meg selv en bjørnetjeneste så ammer jeg han i søvn nå hver natt. For akkurat nå er siste option ferber-metoden (la han grine seg i søvn) og den har jeg egentlig ingen tro på. Den hadde nok ikke funket om dagen heller, for man sovner ikke når man står og gråter av full hals.


*kremt* "feil vei, mister!"


Har noen opplevd det samme? Har noen en mirakelkur/gode tips?

Hvor mange øl tåler ungen din?

Publisert: 31.12.2010 @ 15:30 Kategori: Oppdragelse Kommentarer: 20

Advarsel: Dagens lille moralpreken.

Selv om det virker som alle vennene på min alder med barn har ditchet ungen til fordel for alkoholen i kveld vil jeg bare minne leserne mine på at de som er med barn i kveld tar det rolig med alkoholen.

Jeg skal ikke nekte folk å ta en glass champagne til fyrverkeriet, men det er ikke noe vits å drikke seg full foran de små. De fleste vet vel selv hvor ekkelt det er å være eneste edru blant fulle folk? Det er ikke spesielt mye kulere for barn.

For å lese mer om barn og alkohol se:

http://www.avogtil.no/article.php?articleID=784&categoryID=125

 

Ha en ellers kjempefin feiring og drikk så mye (alkoholfri) brus dere bare orker :)


 

Er jeg og Roar forresten eneste foreldreparet under 40 som er med ungen sin i kveld?

Sove i egen seng - Trygge omgivelser eller på tide med grøt?

Publisert: 20.09.2010 @ 15:52 Kategori: Oppdragelse Kommentarer: 5

Oliver har vært litt urolig i sin egen seng i det siste, så i går la jeg inn lammeskinnet hans i sengen.

Som dere ser sover han, men han var fortsatt litt urolig. Kan det være på tide å begynne med kveldsgrøt? Han er jo ikke 6 måneder enda, men jeg var oppe så mye i natt at jeg følte meg brisen på skolen.

Jeg trenger en ammestol for å bli kvitt samsovingen

Publisert: 25.08.2010 @ 09:11 Kategori: Oppdragelse Kommentarer: 6

Før samsov vi, men sluttet for at Oliver skulle lære å sove i egen seng. Han skal jo ha mat om natten og da ammer jeg han i vår seng, før jeg legger han tilbake i sin seng etterpå. Det er i hvert fall det som var planen. Noen ganger er jeg så trøtt at jeg sovner. Noe som for Olivers sikkerhet går helt greit, for sengekanten fra samsovingen er der enda, men søvnen min lider av det, for jeg våkner i syvtiden slik:


Bøllefrø

Så nå har jeg bestemt meg for at jeg må skaffe meg en ammestol sånn at vi unngår å sovne i sengen.


Eller har noen andre forslag? Tar gjerne imot tips.

Ammerutinen er inne. Smokk allerede?

Publisert: 23.04.2010 @ 11:51 Kategori: Oppdragelse Kommentarer: 9
Fikk spørsmål av Marthe om hvordan det gikk med ammingen, og da føler jeg at det passer fint å skrive om det i dette innlegget om smokk.

Jeg er da så heldig at jeg kan amme. Det tok rundt seks timer før Oliver godtok puppen, fordi han hadde vondt i hodet etter å ha blitt tatt med vakum (memo til meg selv: skriv fødselshistorie), men nå går ammingen bra. Det er faktisk så regelmessig mattid at jeg nesten kan si "nå begynner han å smatte for å få pupp snart" og så smatter og sutrer han litt noen minutter etterpå.

Det var fryktelig sårt i begynnelsen og jeg fikk sår på brystknoppen, men jeg lot puppene lufttørke med litt melk på seg, og nå går det bedre. Jeg tror han er flink til å få riktig grep når han dier for nå er det bare litt ømt, ikke vondt.

Men noen ganger når han er ferdig skiftet og ammet, og vi legger han i sengen, så sutrer han. Vi prøver å ta han opp for å få han til å rape, men det virker ikke som det er det heller. Jeg føler meg litt hjelpesløs når han ligger der og gråter. I håp om at han skulle slutte og gråte ga jeg han smokk. Og nå sover han godt. Det eneste problemet er om jeg lurer på om det er for tidlig med smokk?

Jeg mener å ha hørt at man helst skal vente med smokk, men så er det noen som sier at man kan begynne når ammerutinen er inne. Er ammerutinen inne når jeg har ammet i fire dager?


Så fredelig

Samsoving og amming i søvne?

Publisert: 22.04.2010 @ 19:22 Kategori: Oppdragelse Kommentarer: 9
Før Oliver kom var jeg fast bestemt på at han skulle sove i egen seng. I natt sovnet jeg imidlertid i det vi var ferdig å amme og vi lå og dullet (ta det med ro, jeg har dyne bak han og satt sengen hans slik at han ikke faller ut om jeg sovner).

Under de tre timene vi lå der har han tydeligvis blitt sulten igjen og bare plugget seg på puppen når jeg sov, for så å sovne igjen selv. Grunnen til at jeg tror det er fordi han som regel er sulten igjen maks tre timer etter siste amming, men han var ikke sulten da jeg våknet.

Det var imidlertid litt skummelt, for jeg tenkte på hva som hadde skjedd om jeg snudde meg når han lå der. Men det er da mange som sover med babyen i sengen?

Hvordan får man til forsvarlig samsoving? Skjemmer jeg han bort om jeg begynner med det?Slutt på "nå spiser du maten din, ellers..."

Publisert: 10.04.2010 @ 09:05 Kategori: Oppdragelse Kommentarer: 6
Sammen med loven om at det nå ikke er lov til å klapse barn lenger (noe som er vel og bra at de ryddet opp i. Jeg synes ikke man skal slå barn uansett) har de også lagt til at det ikke er lov til å utsette barnet for såkalt "plagsom" opptreden.

Dette innebærer å bruke trusler som straff. Dette høres ut som noe jeg og broren min hadde brukt mot mamma og André for alt det er verdt. Hehe. Utspekulerte kverulant-unger.

Men tilbake til saken:

Selvsagt skal jeg få true med å ta fra Oliver leker og privilegier om han ikke hører etter. Ikke bare tomme trusler heller. Hvis mamma Julie sier hun tar fra han legoen de neste to dagene om han ikke hører etter, så tar mamma Julie legoen om han ikke hører etter!

Jeg lurer på hva de legger i "plagsom" opptreden. Foreldre kan jo som kjent være ganske plagsomme.