Om oss Kontakt Mitt kreative hjørne Mammatips Tvillingmagen Vi tester

Kategori: Oppskrifter

Suksessterte med stivere krem (slik som på Baker Hansen)

Publisert: 05.09.2017 @ 19:40 Kategori: Oppskrifter Kommentarer: 2

Som jeg har nevnt tidligere fikk jeg dilla på suksessterte eller suksesskake da pappa kom med det til meg på fødestuen etter jeg hadde født Oliver. Jeg lærte meg jo å lage denne kaken i sommer, men har ikke vært helt happy med resultatet. Det ble liksom ikke slik som på Baker Hansen. Der er kremen luftig og fin, og ikke fullt så klissete. Etter litt saumfaring på nettet etter ulike suksessterter har jeg endelig funnet ut hvordan jeg kan få den gule kremen slik som på Baker Hansen. Se bare på forskjellen: 

Hemmeligheten var nemlig å piske smøret hvitt først, og så piske inn egge-blandingen. Jeg har derfor brukt den vanlige oppskriften på bunnen, og denne oppskriften på luftig gul krem (som blir litt stivere enn den jeg har skrevet om tidligere): 

Oppskrift 

15 eggeplommer (OBS: dette er en oppskrift på mye gul krem slik som på bildet) 
2,25 dl kremfløte 
200 gram sukker
1 ts vaniljesukker (jeg bruker det fra Jacobs Utvalgte med ekte vaniljefrø)
250 gram romtemperert smør

 

Fremgangsmåte 

Eggekremen lages på den vanlige måten (link). Kortversjon: Bland sammen alt unntatt smøret og varm opp sakte under stadig omrøring over medium varme til sukkeret er løst opp og kremen bobler et par ganger. Avkjøl. 

Når eggekremen er avkjølt pisker du smøret hvitt, og visper deretter inn eggekremen. Ikke visp for lenge, da kremen kan bli kornete. Fordel over bunnen og sett kaldt. 

 

Baker Hansen sin og min (litt kornete bilde) ved siden av hverandre: 


(Min er ikke fullt like "stram", men god er'n!)

#oppskrift #suksessterte #suksesskake #førogetter #mat #kake

Pavlova oppskrift uten eddik (liten langpanne eller to runde)

Publisert: 26.07.2017 @ 10:00 Kategori: Oppskrifter Kommentarer: 0

SAMSUNG CSC
 

Etter å ha smakt pavlova i overraskelsesburdagen til fetteren min fant jeg ut at jeg måtte lære meg å lage pavlova. Jeg trodde jeg hadde kjøpt inn det jeg trengte idet jeg begynte å bake, men ser når jeg skal starte at det står hvitvinseddik. Jeg hadde kun vanlig eddik, så prøvde heller uten eddik. Det gikk kjempefint! Slik ble oppskriften på pavlova uten eddik/hvitvinseddik:

Marengsbunn 

6 eggehviter (romtempererte) 
4 dl sukker
2 ts maizena 
1 ts vaniljesukker 
 

Krem 

1 pakke kremfløte
1 pakke vaniljekrem 


Fremgangsmåte 

Sett ovnen på 250 grader. Stivpisk eggehvitene slik at de blir så stive at du kan snu bollen på hodet uten at de faller ut. Bland sukker, maizena og vaniljesukker, og pisk dette inn i eggehviten litt etter litt. Pisk til eggehvitene blir blanke (ca 5-10 min). 

Fordel eggehviten til størrelsen du ønsker. Dette blir ca 2 stk runde bunner på rundt 24 cm i diameter, eller en liten langpanne. For seigere bunn inni - ha en bittelitt smalere bunn. Denne blir ganske bløt inni hvis man lager den tykk. 

Skru ned ovnen til 100 grader, og sett inn bunnen/bunnene. Tørk i ca en time og et kvarter til halvannen time. Jeg har laget disse noen ganger nå og man kan godt somle ørlite når man setter inn bunnene, slik at det ikke er fullt 250 grader når man setter inn bunnene. Hvis du skynder deg å sette den inn uten at noe varme slipper ut blir bunnen gylden/stekt, og jeg synes i hvert fall den ser penest ut nesten helt hvit. 

Pisk krem av kremfløten og vend inn vaniljekremen. Dekk kaken med valgfrie bær eller frukt. Onkel og tante hadde laget den med jordbær, bringebær, bjørnebær og kiwi - det var kjempegodt. 

SAMSUNG CSC

 

#oppskrift #mat #pavlova #mamma 

Brownie-cookies uten kokesjokolade

Publisert: 21.06.2017 @ 19:45 Kategori: Oppskrifter Kommentarer: 3

SAMSUNG CSC
 

Her om dagen fikk jeg så fryktelig lyst på sjokolade- eller brownie cookies, men hadde ikke nok kokesjokolade til å lage oppskriftene jeg fant på nett. Nesten alle oppskriftene på browniecookies jeg fant hadde sjokolade i selve kjeksdeigen. Denne oppskriften trenger ikke kokesjokolade i grunnoppskriften, men man kan legge til sjokoladebiter hvis man ønsker: 

Ingredienser 

100 gram romtemperert smør
2,5 dl sukker
2 egg 
4 dl mel
4 ss kakao
3 ts vaniljesukker
2 ts bakepulver 
3 ss ferdigtraktet kaffe

Evt. hakkede sjokoladebiter 


Fremgangsmåte 

Forvarm ovnen til 180 grader. Pisk sukker og smør hvitt (jeg pisket for kort). Tilsett ett og ett egg. Bland alt det tørre, og miks inn i resten av deigen sammen med kaffen. Fordel deigen med en spiseskje på to brett dekket med bakepapir (ca 15 store kjeks) og stek i ca 15 min. 

NB: Jeg synes personlig at disse ble for luftige. De blir crispy på kantene, og myke i midten, men jeg liker brownies og brownie-cookies seige i midten. Neste gang skal jeg prøve å lage de uten bakepulver, eller med kun ett egg og halvparten av bakepulveret. Del gjerne i kommentarfeltet om du prøver dette selv. 

 

Jeg hadde ca 50 gram kokesjokolade liggende som jeg brukte til ca halve deigen. Det ble kjempegodt, så hvis man har det liggende kan man godt bruke det som sjokoladebiter i: 

SAMSUNG CSC

 

#oppskrift #cookies #sjokoladekjeks #mat #sjokolade

Verdens beste brownies-oppskrift (super-enkel og saftig)

Publisert: 09.06.2017 @ 20:16 Kategori: Oppskrifter Kommentarer: 2

SAMSUNG CSC

Jeg bare dele denne oppskriften på saftige brownies jeg fant på Ida Grans blogg. Jeg vil faktisk gå så langt som å kalle det verdens beste brownies. Oppskriften er bittelitt modifisert fordi jeg synes hun kan bruke litt i overkant mye salt i kakene sine. Jeg glemte også å ha i bakekakao i den på bildet, men det funket det også. 

Ingredienser 

Brownies

50 gram smør
100 gram kokesjokolade
2 egg
150 gram sukker 
2 ss hvetemel
1 ss bakekakao
En klype salt
50 gram kokesjokolade, hakket

Sjokoladeganache 

50 gram kokesjokolade
0,5 dl kremfløte
En klype salt 

 

Fremgangsmåte 

Forvarm ovnen til 175 grader. Smelt smør og ha i kokesjokoladen. Rør sammen egg og sukker, og bland resterende ingredienser til en jevn røre. Hell i en smurt form. Stekes i ca 30 minutter. 

Avkjøl kaken litt før du har på ganachen, men browniesen kan godt være litt lun når du har på ganachen og serverer. Da blir bitene av kokesjokolade inni fortsatt litt myk. Bildet av min versjon er to dager etter den ble bakt, så der har sjokoladen stivet litt. 

Varm opp kremfløte til kokepunktet i en liten kasserolle. Rør inn kokesjokoladen til en jevn røre og tilsett en klype salt. Bre sjokoladeganachen over browniesen. 

SAMSUNG CSC

 

#oppskrift #brownies #kake #mat

Enkel vaniljefrosting (Betty Crocker style)

Publisert: 15.05.2017 @ 19:08 Kategori: Oppskrifter Kommentarer: 1

SAMSUNG CSC
 

Er du som meg og savner Betty Crocker sin vaniljefrosting på boks som tidligere ble solgt på Meny? Så enkel og så god, samt så fin å spre på en pen måte på kakene. 


Savn... 

Betty Crocker har lagt ut en oppskrift som skal likne, så jeg har "norskifisert" den, og testet. Slik ble det: 
 

Ingredienser 

- 125 gram romtemperert smør

- 375 gram melis

- 1,5 ts vaniljesukker

- 4-5 ss melk
 

Fremgangsmåte 

Pisk smøret hvitt og tilsett melisen og vaniljesukkeret mens du visper. Tilsett én og én spiseskje melk, til frostingen blir den konsistensen du ønsker. 

Hvis du har vaniljeekstrakt kan du bytte ut halvannen spiseskje melk og vaniljesukkeret med dette. 

SAMSUNG CSC

Jeg synes denne blir fin og fluffy, uten for mye smørsmak eller -konsistens. Man kan eventuelt ha i litt "hvitfarge" om man ønsker at kremen skal bli mer kritthvit (kan kjøpes på Cacas.no her), men kremen blir gjerne hvitere jo mer man pisker. 

 

Les også: 
- Sjokoladekrem uten egg

 

#oppskrift #frosting #kaker #mat

Enkle pikekyss oppskrift (uten eddik) i varmluftsovn

Publisert: 12.05.2017 @ 18:06 Kategori: Oppskrifter Kommentarer: 1

Etter jeg laget suksessterten satt jeg igjen med to eggehviter. Jeg liker ikke å kaste ingredienser, så jeg laget derfor noen superenkle pikekyss, eller marengstopper, av eggehvitene som ble til overs. Siden jeg ikke hadde eddik, ble de uten eddik (som så mange andre av oppskriftene mine uten spesifikke ingredienser, hehe).  

SAMSUNG CSC
Marmor-fat fra Kid
 

Jeg liker at pikekyss er bittelitt seige inni (ikke sånn fluffy egge-skum liksom, men litt seige). Her er den super-enkle oppskriften jeg brukte til mine: 

Ingredienser 

- 2 eggehviter
- 100 gram sukker

Fremgangsmåte

Pisk eggehvitene stive (slik at de ikke slipper bollen om du snur den på hodet). Pisk deretter inn litt og litt av sukkeret til det blir en blank, hvit og seig marengskrem. Forvarm ovnen til 150 grader. Ha marengsmassen i en sprøytepose/plastpose og fordel til små "topper". Skru ned varmen til 100 grader (jeg bruker varmluftsovn) før du setter inn pikekyssene. La de tørke i ovnen i minst én time.

Jeg valgte å tørke de i en time først, før jeg skrudde av varmen og lot de tørke videre på ettervarmen i halvannen time mens vi gikk i postkassen og ryddet litt i hagen (det er greit å holde seg i aktivitet mens man venter, så blir det ikke så fristende å spise de før de har tørket ferdig, hehe). 

Velbekomme! 

 

#oppskrift #pikekyss #marengs #mat #glutenfri 

Enkel suksessterte (glutenfri kake) med masse krem

Publisert: 08.05.2017 @ 16:04 Kategori: Oppskrifter Kommentarer: 2

Helt siden jeg så en episode med kakekrigen der de fikk utfordring om å lage glutenfri kake har jeg ergret meg litt over at ingen laget suksessterte, eller suksesskake. Det er jo en så selvsagt kake å lage når man skal ha noe glutenfritt, uten at man må bruke glutenfritt mel eller andre substitutter. 

SAMSUNG CSC

Skal jeg være helt ærlig har jeg aldri laget det selv - kun kjøpt det på bakerier og konditorier, så jeg ble overrasket over hvor enkelt det faktisk var. 

Jeg liker suksesskake eller suksessterte med masse krem, så dette er en oppskrift jeg har modifisert til å ha ekstra mye krem. ♥
 

Ingredienser

Nøttebunn

- 150 gram hasselnøtter, hakket/malt (eller mandler) 
- 4 eggehviter 
- 150 gram melis 

Gul krem: 

- 6 eggeplommer
- 1,5 dl kremfløte
- 200 gram sukker
- 1,5 ts vaniljesukker
- 225 gram smør
 

Fremgangsmåte 

Forvarm ovnen til 160 grader. Pisk eggehvitene stive. Vend deretter inn nøttene og melisen. Bre det ut i en form på 22-24 cm, og stek i ca 30 minutter. 

La kakebunnen kjøle seg helt ned. 

Bland alle ingrediensene til kremen, utenom smøret, i en kasserolle. Varm opp sakte på lav/medium varme, og rør hele tiden. Når det begynner å boble tar du kasserollen av platen - røren skal nå ha blitt litt fyldigere (dette tok lengre tid enn jeg trodde det skulle, og røren var ikke så kremete som jeg trodde - men den stivner mer i kjøleskapet senere). Skjær smøret i terninger, og rør inn litt og litt i resten av kremen. Sett deretter kaldt, til den avkjøles helt. 

Til slutt brer du eggekremen over nøttebunnen, og dekorerer med valgfri pynt. Jeg liker godt raspet mørk sjokolade; pistasjnøtter er også ganske vanlig, mens Oliver valgte å ha jordbær på sitt stykke. Rips tenker jeg også kan funke, så man får litt syrlighet til denne ellers så søte kaken. 

 

SAMSUNG CSC

 

Lett som en plett, eller hva? Har du noen tips til den perfekte suksessterte? 

 

P.s. Er du som meg, og ikke liker å kaste ingredienser, kan du bruke de to eggehvitene til overs til å lage pikekyss ;) 

 

Les også: 

- Suksessterte med stivere krem (slik som på Baker Hansen) 

 

#oppskrift #suksessterte #suksesskake #glutenfritt #glutenfri #kake #mat

Havrekjeks med sjokolade (uten egg)

Publisert: 31.08.2014 @ 11:48 Kategori: Oppskrifter Kommentarer: 1




Jeg og Oliver fikk så veldig lyst på noe sjokolade-digg av noe slag, så jeg måtte ta et kort avbrekk fra bloggpausen min for å vise dere disse superenkle havrekjeksene med kokos og sjokolade (kokosen kan sløyfes om du vil). Oppskriften er uten brunt sukker, men for å få en mer chocolate chip cookie-feel til disse, kan man enkelt bytte ut noe av sukkeret med brunt sukker. Fordi jeg er ELENDIG på å plaglegge innkjøp slik at jeg har egg i bakhånd i kjøleskapet er disse (som så mye annet jeg baker) uten egg. 

OPPSKRIFT HAVREKJEKS MED SJOKOLADEBITER (gir ca 18 kjeks)

Ingredienser

100 gram romtemperert smør

60 gram sukker

1 dl havregryn

2 ss revet kokos 

ca 2 dl hvetemel

0,5 ts bakepulver

0,5 ts vaniljesukker

En klype salt

Kokesjokolade/chocolate chips etter ønske (mitt ønske: MASSE. Tror jeg hadde i ca 1-1,5 dl semi sweet chocolate chips) 

 

Fremgangsmåte 

Sett på ovnen på 190 grader. 

Rist havregryn i en ren og tørr panne til de får litt farge, og ha i kokos på slutten av ristingen (disse blir ristet mye fortere enn havregrynen, så vær forsiktig). Avkjøl. Rør sukker og smør hvitt og ha i havregrynen og halvparten av melet. Tilsett resten av det tørre og tilpass mengden mel slik at du får en halvfast deig. Den skal ikke være så tørr at den smuldrer helt, men være fast nok til å forme små baller av. Rør til slutt inn sjokoladen. 

Lag små baller av deigen, fordel på en plate med bakepapir og press de litt ned. Hvis du har riktig mengde mel i vil de ikke sige ut så mye, så man trenger ikke så stor avstand mellom kjeksene. Litt avhengig at størrelsen blir det ca 18 kjeks. 

Stekes i ca 10 minutter (igjen litt avhengig av størrelse), til de er gyldne i kanten. 

Avkjøl på rist med bakepapiret forsatt under og fjern bakepapiret når kjeksene er faste nok. 




#oppskrift #havrekjeks #sjokoladekjeks #cookies

Lettere ostekake med kesam

Publisert: 24.03.2014 @ 21:22 Kategori: Oppskrifter Kommentarer: 0

Ostekaken min med cottage cheese er en poppis i søkemotorene, men jeg har lenge tenkt på å lage en enkel ostekake med kesam istedenfor. Ved å bruke kesam slipper man all mosingen av cottage cheese'n, og sparer både tid og oppvask; Men er det like godt? 



I oppskriften har jeg brukt mager kesam, og ekstra lett rømme, men jeg og en kollega konkluderte med at ettersom kesamen er ganske sur - hvilket cottage cheese'n ikke er, så kan det kanskje lønne seg å bytte ut spiseskjeen med sukker i begynnelsen, og heller bruke vaniljekesam. Kaken ble imidlertid ikke for sur i mine øyne, så dette er nok en smakssak. Del gjerne i kommentarfeltet om noen prøver med vaniljekesam. 

Slik ble i hvert fall oppskriften til slutt: 

Kjeksbunn
En halv pakke Digestive kjeks
3 spiseskjeer smeltet smør (ok, jeg brukte margarin. Juksemakeren)

Ostekrem
1 pakke sitrongele laget med halvparten av vannet i anvisningen
1 pakke kremfløte
1 ss sukker
1 boks mager kesam
3 ss ekstra lett rømme

Gelélokk
1 pakke valgfri gele laget på halvparten av vannet anvist

 

Fremgangsmåte: 

Knus kjeks og bland med smeltet smør. Press kjeksblandingen ned i bunnen av formen du skal bruke og sett kaldt.

Lag sitrongeleen med halvparten av vannet anvist på pakningen (2,5 dl istedenfor 5 dl). Sett til avkjøling. 

Pisk fløte og sukker til en myk krem. Vend inn mager kesam og rømme, litt etter litt for å beholde luften. Når geleen har romtemperatur eller lavere vender du denne inn i blandingen. Denne også litt og litt. Deretter heller du blandingen over kjeksbunnen før du setter den kaldt. 

Lag geleen til lokket med halvparten av vannet, avkjøl til romtemperatur, og hell over kaken når den har stivnet. Vent til lokket har stivnet før du serverer. Man kan også bruke bær i lokket, men vær obs på at enkelte bær og frukter kan gjøre slik at geleen ikke stivner. 

 

 

 

 

#oppskrift #mat #kake #ostekake #kesam

7 sunne søte snacks

Publisert: 06.02.2014 @ 19:11 Kategori: Oppskrifter Kommentarer: 4

Året er i full gang, og mange folk kjenner allerede på nyttårsforsettet de satt seg ved nyåret. Er nyttårsforsettet ditt å kutte ned på søtsaker og raffinert sukker kan søtsuget ofte bli stort. Personlig trener Ida Baardseth tipser om syv sunnere alternativer i tilfelle du skulle ha lyst på noe søtt.


Ida har en formell utdannelse fra Akademiet for Personlig Trening, og en treningsbakgrunn innenfor håndball, som spinningsinstruktør og innenfor styrketrening. Hun er kurset innenfor Vektreduksjon og Fettforbrenning, og jobber mye med strategi og motivasjon for folk som ønsker å gå ned i vekt på en effektiv måte.

 

  1. Vaniljekesam med bær og frukt

Vaniljekesam er en klassiker, og jo nærmere sommeren kommer, dess større utvalg får vi også i bærdisken. Friskt, søtt og mettende. Legg gjerne noen nøtter på toppen, og voila! En skikkelig næringsbombe som stagger søtsuget. Mandler og valnøtter er fulle av sunt fett, men er også kaloririke, så en liten neve er nok. Cashewnøtter, paranøtter og macademianøtter er også gode alternativer. Hvis du ønsker mer crunch kan du bruke solsikkefrø, linfrø, gresskarkjerner eller ristede havregryn.

 

 
Her blandet med cottage cheese
 

  1. Eplebåter med peanøttsmør

Jeg er hekta på eplebåter eller bananbiter med peanøttsmør! Peanøttsmør kan være nokså sunt så lenge du velger riktig type. Vær nøye med å lese næringsinnholdet på boksen ? høy prosentandel peanøtter er bra. Green Choice og Meridian Natural er gode alternativer. Nøkkelordet her er Økologisk. En del helsekostbutikker har et godt utvalg nøttesmør til en OK pris. Alternativt kan du lage dette selv ved å kjøre usaltede nøtter i kjøkkenmaskin og eventuelt tilsette salt etter ønske. Mandelsmør og Cashewsnøttsmør bør prøves.

 

  1. Fruktspyd

Alle vet at det er mye mer moro å spise frukt i biter! Her kan du også teste å tre på dadler, ulike typer pålegg for litt saltsmak, ost eller kanskje litt grønnsaker. Noen gode kombinasjoner er:

  • Melon og skinkespyd

  • Ost, druer og kiwi

  • Dadler og melon

  • Agurk, jordbær og sharon

 

Her er det bare å bruke fantasien!

 

  1. Hjemmelaget bringebæris

En pakke frosne bringebær kjøres med stavmikser eller kjøkkenmaskin sammen med en klatt vaniljekesam og eventuelt søtning. Jeg bruker noen dråper Stevia vanilje. Sett det i fryseren ett par timer og vips! Kjempegod bringebæris. Du kan også tilsette litt sukkerfri bringebærsaft og helle alt i ispinneformer hvis du vil ha pinne-is. Jeg syns bringebær blir supergodt, men her er det bare å prøve seg frem. Mango, banan, jordbær, skogsbærmiks. Slå deg løs i frysedisken.

 

  1. Søtpotetchips

Dette er en veldig god erstatning for vanlig chips. Jeg lager det enten som vanlige chips eller som pommes frittes. Skjær opp, legg utover en stekeplate med bakepapir. Dryss over olje, jeg bruker raps eller olivenolje, og fingersalt eller annet krydder. Paprikakrydder er en favoritt hos meg, men det er også supergodt med for eksempel hvitløk eller chili. Søtpoteten er proppfull av gode næringsstoffer og slår knockout på vanlig potet. Liker du ikke den søtlige smaken kan du også lage egne chips av vanlige poteter ? alt slår ferdigchips.

 

  1. Mørk sjokolade

Når sjokoladesuget virkelig melder seg er sjokolade med 70% kakao eller mer absolutt lov. Hvis jeg er litt fysen på noe mer spennende enn vanlig mørk sjokolade pleier jeg å smelte en plate i vannbad og helle over i små muffinsformer. Deretter topper jeg sjokoladen med hakkede nøtter, tørket kokos eller peanøttsmør og et lite dryss fingersalt før jeg putter det i kjøleskapet i en halvtimes tid. Konfekt på 1-2-3.

 

  1. Hjemmelaget müsli

Jeg har testet mange kombinasjoner, men lager stort sett alltid müsli på slump etter hva jeg har i skapet. Her er et eksempel på hvordan det kan se ut:

 

Idas müsli:

1 kopp store havregryn

1 kopp gresskarfrø

1 kopp linfrø

1 kopp solsikkefrø

½ kopp kokosmasse

1 pk (200/250 gr) mandler

1 boks valnøtter

2-3 ss havrekli eller kruskakli

2-3 ss honning

½ ts fingersalt

kanel

 

Hakk nøttene i passe store biter, bland alt godt i en bolle, tilsett 3-4 ss nøytral olje og 2-3 ss flytende honning. Rør godt sammen. Stek müslien på en bakeplate med bakepapir, rør litt underveis så alt blir skikkelig stekt. Fargen skal bli litt gylden, men ikke brun. Jeg steker den i to porsjoner for at alt skal blir skikkelig sprøtt. Etter den er stekt liker jeg å blande inn tørket banan og tranebær.

Denne kan jeg spise som den er, rett fra boksen, på tyrkisk yoghurt, med melk som frokostblanding, som kakebunn til ostekake eller sammen med vaniljekesam og hjemmelaget eplemos som en variant av tilslørte bondepiker.

 

Idas eplemos til sunnere tilslørte bondepiker:

 

Skrell 2 sure epler og del i biter, varm opp sammen med 3 ss vann, saften av en kvart sitron og litt sukrin. Mos! Enkelt og greit.  

 

Håper du ble inspirert til å lage deg noen søtsaker med litt bedre samvittighet ;) 

 


Ida og Oliver som trener

 

#oppskrift #helse #trening #vektnedgang #kosthold #trening

Sjokoladekjeks (cookies) uten egg

Publisert: 29.01.2014 @ 19:21 Kategori: Oppskrifter Kommentarer: 16

Så sitter du kanskje igjen en søndag kveld og har lyst på cookies, men mangler egg. Eller er det kakesalget på skolen som er like rundt hjørnet med en liten eggeallergiker i klassen?

Disse sjokoladekjeksene er helt fri for egg, og deigen er så god at du nesten kan spise den rå. Vel, ikke bare nesten - jeg spiste vel en hel del av denne deigen rå.

Oppskriften ble til litt etterhvert, så det er et under at kjemien ble riktig i røren til slutt, men de ble faktisk riktig så gode om jeg blir nødt til å si det selv.

Cookies uten egg

Ca 150 gram margarin
1 dl sukker
1/4 ts salt
1/2 ts bakepulver
1 dl mel
3,5 ss bakekakao
2 dl sjokoladebiter (kan sløyfes om du ikke har)

Pisk margarin hvitt. Tilsett alt det tørre og rør til det blir en sammenhengene deig. Rør inn sjokoladebitene til slutt. Sett deigen inn i kjøleskapet, skru ovnen på 200 grader, og la deigen hvile i kjøleskapet til ovnen blir varm.

Fordel klumper av deig på en brett med bakepapir. Stek i ca 10 min. Avkjøl ordentlig før du flytter kjeksene etter stekingen, hvis ikke skjer dette:

Hups... 

Utseendet vi leter etter er mer dette:

 

Kjeksene blir litt seige i midten, og crispy på kanten. Mine ble i hvert fall det. Håper de funker like bra for deg. Kom gjerne med tilbakemelding om du prøver oppskriften :) 

 

#oppskrift #eggeallergi #cookies #sjokoladekjeks

Oppskrift på enkel sjokolademousse med melk istedenfor fløte

Publisert: 24.04.2013 @ 13:51 Kategori: Oppskrifter Kommentarer: 11

OK, du har bestemt deg for at du bare trenger noe søtt, men sjokoladen du har i skapet blir bare for mektig. Kanskje frister sjokolademousse, men alle oppskrifter du finner har kremfløte i seg, og la oss innrømme det: De fleste har ikke kremfløte i kjøleskapet til alle tider. Spesielt ikke når du plutselig får lyst på en luftig og deilig sjokolademousse.

Ikke fortvil! Har du egg, melk og sjokolade kan du lage deg en kjempegod sjokolademousse på noen få strakser. 

Ingredienser: 

- 150 gram sjokolade

- 1/3 kopp (ca 0,75 dl) melk

- 1 eggeplomme

- 2 spiseskjeer sukker

- 4 eggehviter

 

Fremgangsmåte:

Brekk sjokoladen i mindre biter og smelt over vannbad.

Varm opp melken til den såvidt begynner å koke. Avkjøl melken litt før du gradvis blander den med kokesjokoladen. Når blandingen er lunken blander du inn eggeplommen. Du trenger ikke røre så mye - bare så den akkurat er blandet inn.



Pisk eggehvitene til du kan lage myke topper av skummet. Hell deretter i sukkeret gradvis og pisk deretter til den blir litt stivere, men fortsatt blank (ikke overpisk eggehvitene, da kan de implodere). 

 



Ta en tredjedel av eggehviten og legg den over i sjokoladeblandingen. Vend sjokoladeblandingen forsiktig inn i eggeblandingen med en slikkepott. Vend deretter inn resten av eggehvitene gradvis inn i sjokoladeblandingen. 

 



La moussen stå i kjøleskapet en time eller to. Tiden sjokolademoussen bruker på å stivne avhenger litt av hvilken sjokolade du har brukt. Jeg brukte en Freia Premium sjokolade med karamellfyll, så min brukte lengre tid på å stivne. 

 

 

Vel bekomme! 

 

Fikk du lyst på sjokolademousse?


Rundstykker uten gjær

Publisert: 28.03.2013 @ 15:30 Kategori: Oppskrifter Kommentarer: 4

Har man ikke gjær, men ønsker å lage rundstykker å ha omeletten på i påsken er scones et godt altenativ. Bruker man ikke hele deigen kan man ha deigemnene i kjøleskapet over natten og steke de dagen etter. Man kan også bytte ut noe av melet med grovere mel om man ønsker det. 

Oppskrift på scones

600 g mel
3 dl melk
50 gram smør
2 eggeplommer
4 ts bakepulver
1 ts salt
2 ss sukker

Sett ovnen på 225 grader. Smelt smøret. Hold igjen litt av melet og bland resten med de andre tørre ingrediensene. Bland alt sammen og tilsett melet du holdt igjen til det blir en smidig deig. Kjevle ut deigen til en lefse på ca 3 cm og stikk ut scones med den åpne enden et glass. Stek sconesene til de blir gyldne. 

Scones smaker ekstra godt mens de er lune etter stekingen. Jeg liker de best med brelett og valgfritt pålegg. Egg og bacon eller bringebærsyltetøy - både salte og søte pålegg passer til disse herlighetene. Vel bekomme. 

 

 

Idiotsikre hjemmelagde kjøttkaker

Publisert: 28.09.2012 @ 12:03 Kategori: Oppskrifter Kommentarer: 11

Helt siden jeg i heimkunnskapen hadde hjemmelekse og presterte å servere kjøttkakene "al dente" til familien har jeg hatt en aversjon mot å lage disse kjøttfulle klumpene. Jeg har imidlertid fått testet litt her hjemme (med en frossenpizza eller to i reserve), og har endelig kommet fram til en måte å lage kjøttkaker på som er Julie-sikker; med andre ord: Idiotsikker.

Jeg har ingen anelse om hva som egentlig skal være i kjøttkaker - da jeg brukte oppskriften fra heimkunnskapen stod det potetmel, og det skal jeg ikke prøve igjen. Så min oppskrift er som følger:

- 5-600 gram kjøttdeig
- 1 egg
- en halv finhakket løk
- 2 ss strøkavring
- salt og pepper etter smak
- 1/2 ss muskatnøtt

Kna sammen til ingrediendene er blandet, men ikke for mye. Jeg er helt overbevist om at de steinharde klumpene jeg serverte til familien da jeg gikk på ungdomsskolen var fordi jeg blandet for lenge. Blant annet.

Min måte gir ikke så pene kjøttkaker, men man tar i hvert fall en scoop av deigen og legger den i pannen.

Så moser jeg dem nesten helt flate (ta det med ro, de kryper litt sammen og blir høyere) og steker dem på medium høy varme.

Når de er ferdigstekte pipler det litt gjennom på toppen og voila! Kanskje ikke så pene kjøttkaker at man kan be svigermor på de, men de smaker i hvert fall godt. Roar er rene Helstrøm på kjøkkenet, og han elsker de.

 

 

 

Fylte jordbær (mini-ostekaker)

Publisert: 30.06.2012 @ 18:51 Kategori: Oppskrifter Kommentarer: 5

Helt siden jeg så slike på Pinterest.com har jeg hatt lyst til å lage de selv. De amerikanske versjonene som virrer rundt på nettet er laget kun med kremost og melis, men jeg laget mine litt anderledes for å likne vanlig ostekake. Dette var det jeg brukte til fyllet:

- 2/3 av en Philadelphia-boks
- 1 ss lettrømme
- 2 ss melis
- 1 ss vaniljesukker
- et par dråper sitron (dette kan man eventuelt sløyfe ettersom rømmen gir den litt syrlighet)

Alle ingrediensene piskes sammen til en tykk krem (det tok maksimum ett minutt).

Først hullet jeg jordbærene med den geniale jordbærhulleren fra Chef'n som jeg har kjøpt på Enklere Liv:

Deretter fylte jeg dem med ostekremen:

Så knuste jeg 3 stykk Digestive-kjeks og strødde over jordbærene. Ferdig!

 

Miniostekakene er også Oliver-godkjente:

 

 

Enkel vertinnemat som virker avansert

Publisert: 29.05.2012 @ 20:39 Kategori: Oppskrifter Kommentarer: 2

Venninne kommer inn og blir servert "bruschetta". Det høres avansert nok ut? "Brusjetta", "Brusketta", kjært barn har mange navn. Her er mine kjempeenkle bruschetta som jeg triumferer med på jentefest (helt til venninnene mine leser dette og gjennomskuer meg):

Bruschetta på 1-2-3

Du trenger:

- Halvstekte rundstykker som ikke er frosne (jeg bruker Eldorado sine)

- Tomat

- Ost

- Pizzakrydder

Fremgangsmåte:

1. Del rundstykkene på midten

2. Skjær tomaten i skiver og fordel på rundstykkene

3. Strø på ost, pizzakrydder og stek på 200 grader til osten er gylden

 

Simsalabim!

 

Godt er det også. Synes i hvert fall jeg og Oliver. Og litt mer fancy å servere enn ferdige mini-pizza eller liknende.

 

Har du tips til superenkel vertinnemat?





Oppskrift på Ingrid Espelid Hovigs "pimpede" langpanne

Publisert: 24.04.2012 @ 22:31 Kategori: Oppskrifter Kommentarer: 6

Jeg fikk spørsmål om oppskriften jeg brukte på bursdagskaken til Oliver og selv om jeg er litt treg, skal jeg selvsagt dele den. Jeg tok utgangspunkt i Ingrid Espelid Hovig sin oppskrift på sjokoladeruter og prøvde å gjøre den litt mer saftig. Jeg byttet også ut glasuren med smørkrem. Åh, smørkrem! NAM! Om smørkrem noen gang blir ulovlig kommer jeg til å bli kriminell.

Her er ingrediensene:



Fremgangsmåten er den samme (bare husk at fremgangsmåten på glasuren er anderledes):

Igjen: UNNTATT GLASUREN!!!

DEN skal du lage SLIK:

Oppskrift på sjokoladekrem

- 50/50 med romtemperert smør og melis (jeg brukte 200 gram smør og 200 gram melis) + bakekakao etter smak (jeg brukte ca 2 toppede spiseskjeer).

Pisk smør og melis+kakao "hvitt". Om smøret ikke er så mykt kan det ta litt tid før det blir kremete. Er du utålmodig (som meg) kan du ha i 1-2 spiseskjeer flytende Melange eller smeltet avkjølt smør for å få litt fortgang på det. Bare pass på at det ikke smelter på grunn av varmt smør. Pass også på at kaken er avkjølt før du har på smørkremen, ettersom denne smelter om kaken er for varm.

 

 

 

Oppskrift på risboller med det rare i

Publisert: 14.12.2011 @ 17:35 Kategori: Oppskrifter Kommentarer: 1

I år har vi ikke bakt så mye. Jeg vil heller vente til Oliver skjønner litt mer. Men en ting som både mamma og Oliver er glade i er risboller, så det måtte vi jo lage (selv om Oliver brydde seg mest om å smake).

Denne gangen laget vi en ny vri og puttet SEIGMENN i risbollene. Hoho.

 

Oppskrift på Risboller

125 gr delfiafett
100 gr lys kokesjokolade
200 gr melis 
2 ss kakao
1,5 l puffet ris
2 egg
1/2 pose seigmenn

Smelt delfiafett sammen med sjokoladen. (Pass på at delfiafettet ikke blir for varmt, for da blir sjokoladen ødelagt.) Pisk egg og melis til eggedosis og bland i sjokoladeblanding og resten av ingrediensene til en jevn røre. Ha i ris litt og litt og rør til alt er dekket med sjokolade. Bland inn seigmennene og fordel ønsket mengde risbolleblanding i muffinsformer. Prøv å få med en seigmann i hver risbolle.

 

 

Potetmosen med det rare i

Publisert: 10.08.2011 @ 22:10 Kategori: Oppskrifter Kommentarer: 2

Jeg anser ikke dette som en typisk "dette spiste jeg til middag i dag"-blogg, men må bare vise den spennende potetmosen vi hadde i dag. I mangel på poteter puttet vi i brokkoli og gulrøtter. Det ble vel ca 1/3 poteter, 1/3 gulrøtter og 1/3 brokkoli. Og en skvett melk og smør.   

Jeg likte det kjempegodt, og jeg lar bare et bilde av Oliver snakke for han:


(For de som ikke ser det, sier han "mmmmmm")



Taco til ettåringen

Publisert: 31.07.2011 @ 17:00 Kategori: Oppskrifter Kommentarer: 8

Oliver spiser for det meste det samme som meg og Roar, så lenge det ikke er for mye salt i. På den måten er det enklere å huske grønsaker og å spise sunt, for vi kan jo ikke servere søppelmat til arvingen vår. Vanligvis har ikke Oliver fått taco på grunn av både skjellene og at jeg ser for meg at det er en del salt i krydderblandingen. Denne gangen derimot fikk Oliver en egen posjon med taco.

Olivertaco:
- knuste tacoskjell
- litt tacokjøttdeig
- mais
- ost
- rømme

Det falt virkelig i smak og selv om tacoskjell er litt harde var det ikke noe problem (nå ble de vel litt bløte av rømmen, men).



Jeg vet ikke når det er vanlig å smake taco for første gang jeg? Eller hvor nøye man må være på å tilpasse maten når barnet er 15 måneder. 

Frossen banan med sjokolade

Publisert: 14.05.2011 @ 10:08 Kategori: Oppskrifter Kommentarer: 6

I går laget jeg frosne bananer som går som en farsott på blogger og youtube.

Først kuttet jeg opp bananene i 3-4 biter og stakk pinner som vi hadde igjen fra dåpen og la de i fryseren over natten med plastfolie rundt.

Deretter blandet jeg kokesjokolade med litt kakaofett sånn at sjokoladen blir tynnere og enklere å dyppe i.

Jeg dyppet bare rett i kjelen, og siden bananene nettop var tatt ut av fryseren stivnet sjokoladen på sekunder.

Oliver fikk noen uten sjokolade og storkoste seg:






Oppskrift på Oliver-godkjent sjokoladekrem med smør og uten egg

Publisert: 23.04.2011 @ 09:48 Kategori: Oppskrifter Kommentarer: 3

Jeg laget muffins til barneselskapet, og dekket de som ble igjen med sjokoladekrem. Det fant Oliver fort ut at var spennende og jeg fant han slik:


Sjokoladekrem uten egg

Oppskriften på sjokoladekrem er litt avhengig hvor mye du vil ha, og hvor tykt lag du vil bruke. For en mellomstor kake (eller i underkant av 20 muffins) går det bra med:

- ca 150 gr romtemperert smør

- 150 gr melis

- 1-2 ss kakao.

Det er mange som sier at man skal ha egg i, men Oliver har tidligere reagert på egg, og det går helt fint å sløyfe.





Pannekaker uten egg til min lille allergiker (og meg selv)

Publisert: 16.03.2011 @ 12:17 Kategori: Oppskrifter Kommentarer: 48

Siden Oliver er allergisk mot egg laget vi pannekaker uten egg til middag i går. Etter et tips har jeg gjort om oppskriften til å passe min smak og her er resultatet:

Julies oppskrift på pannekaker uten egg

- 180 gram hvetemel
- 1/2 ts sukker
- 1 ts bakepulver
- 3,5 dl melk
- 3 ss smeltet smør
- 1 "dryss" kardemomme (en knivsodd kanskje?)

Bland alt det tørre og hell litt og litt melken inn. Smøret tilsatte jeg til slutt. Stekes som vanlige "norske" pannekaker.


Oliver hjelper til på kjøkkenet

De fikk ca samme form og konsistens som vanlige pannekaker og jeg tror ikke jeg hadde smakt stor forkjell om jeg ikke visste selv at de var uten egg. Oliver fikk ikke syltetøy siden det er så mye sukker i, men han fikk usukret fruktpuré fra barnemathyllene. Nå er Oliver en mann av få ord, men det virket som det falt i smak.

 

Hjemmelagde double chockolate chip cookies på en mandag

Publisert: 21.02.2011 @ 16:54 Kategori: Oppskrifter Kommentarer: 1

Oh, yes. Jeg ble så fysen på noe søtt at jeg samlet sammen det jeg hadde i skapet og laget meg cookies. På en mandag. Jeg er gæærn.

Oppskrift på sjokoladekjeks med sjokoladebiter
(Rundt 18 store kjeks)

125 gr mykt smør
2 dl sukker (det skal vel være brunt sukker i cookies, men jeg hadde bare hvitt sukker. Funker det og)
1 egg
150 gr mel
1,5 ts bakepulver
1 ts vaniljesukker
1 toppet skje bakekakao
40 gram hakket kokesjokolade (det var alt jeg hadde igjen. Skulle gjerne hatt dobbelt så mye)

Visp smør og sukker hvitt før du tilsetter egget. Bland alt det tørre og ha det gradvis inn i resten av deigen. Ha til slutt i sjokoladebitene (jeg hadde sjokoladen litt i kjøleskapet før jeg blandet den inn slik at den ikke smelter inn i deigen). Fordel deigen med spiseskje på bakeplate med litt ekstra plass rundt siden de flyter litt utover ved steking (jeg tok 9 på hver plate). Stekes i ca 12 min på 180 grader.

 

Ble du fysen på noe søtt nå? ;)

Hjemmelaget spaghettisaus som babyen også kan spise

Publisert: 13.02.2011 @ 20:28 Kategori: Oppskrifter Kommentarer: 6

Jeg er som kjent skeptisk til å gi ferdige sauser og liknende til Oliver, så nå har jeg begynt å lage spaghettisausen fra bunnen av, slik at jeg kan gi den til arvingen med god samvittighet.

Oliver hjelper så klart til på kjøkkenet.

Slik ble resultatet:

Oppskrift hjemmelaget spaghettisaus (Spaghetti bolognese, men du kan sløyfe kjøttet)

1 boks hermetiske tomater
1/2 rødløk
1 gulrot
1 fedd hvitløk
1/2 paprika
2 ss tomatpuré
Spaghettikrydder og chillipulver

Finhakk løken og stek den litt i en panne før du heller den oppi en gryte sammen med tomatene (hakkede og puréen). Rasp gulroten, paprikaen og hvitløksfeddet og ha det hele i gryten. Kok opp og la blandingen koke i en halvtimes tid. Rør av og til. Smak til med spaghettikrydder og en klype chillipowder.

Stek opp kjøttdeig (vi bruker kyllingkjøttdeig) og ha tomatsausen over. La det få et oppkok. Serveres med valgfri spaghetti/pasta.

 

Både Oliver og Roar liker denne sausen, og Oliver har ikke reagert på at det er litt chilli i sausen.

Lager du spaghettisausen selv?

Verdens raskeste (sunne) middag?

Publisert: 02.02.2011 @ 18:35 Kategori: Oppskrifter Kommentarer: 4

Jeg hadde tenkt å skrive "verdens raskeste middag", men den slår faktisk ikke fastfood som burger. Men rask er den. Den slår frossenpizza i tid, men det er ørlite mer jobb. Det er heller ikke det verste du kan proppe i deg når det gjelder sunnhet. Godt er det også. Ihvertfall i følge Roar og de to som fikk smake av han på jobb. De trodde nesten ikke på at de var hjemmelaget.


Det ser veldig tørt ut, men er ikke så ille. Og man kan ha salsa til.


Tacokjøttboller med salat steg for steg

Steg 1: Bland en pose tacokrydder med kyllingkjøttdeig, stek til kjøttboller og server med salat (ikke nødvendigvis så kjedelig som min, hehe).

Ferdig!

 

Roar mente at jeg ikke skulle røpe hvor enkle de er på bloggen fordi folk som smaker de tror vi har brukt masse tid og "skills" på de, men så enkelt er det altså.

Min chilli con carne-oppskrift

Publisert: 18.01.2011 @ 14:19 Kategori: Oppskrifter Kommentarer: 3

Her er noe av det jeg laget av gårsdagens innkjøp:

Chili con chicken

400 gr kyllingkjøttdeig
1,5 rødløk (eller én stor)
2 fedd hvitløk
3 ts chillipulver
1 boks hakkede tomater
1/2 paprika
8 ss ketchup (det stemmer, Helstrøm)

Stek kjøttdeigen og løken. Tilsett hvitløk og chillipulver og stek litt til før du heller i tomatene. Ha i paprika og ketchup og gi et oppkok. Serveres med ris og grønn salat.

 

Kan man egenlig kalle det chilli con carne når man ikke har bønner i? Anyway.

Streng oppfordring fra klikk.no + lussekatter oppskrift

Publisert: 10.12.2010 @ 12:35 Kategori: Oppskrifter Kommentarer: 1


"Du må bake."

Hehe. MÅ jeg bake? Jeg som ikke har ovn.

Her er i hvert fall Wenche Andersens oppskrift for dere som har ovn:

Oppskrift lussekatter

(40-45 stk:)
200 g smør
7dl melk
100 g gjær
1-2 g safran
2 dl (;200; g) sukker
2 ts kardemomme
¼ ts salt
1 kg ( ca ;16; dl) hvetemel
vispet egg til pensling
rosiner til pynt

Smelt smør i en kasserolle og tilsett melk.
Varm til 37 grader og tilsett safran.
Smuldre gjær i en bakebolle og hell litt av den fingervarme deigvæsken over.
Rør ut gjæren før resten av væsken tilsettes.
(Tørrgjær tilsettes sammen med hvetemelet).
Tilsett sukker, salt og mesteparten av hvetemelet.
Arbeid sammen til en glatt deig.
Dekk bakebollen med plast og sett til heving i ca 40 min.

Elt deigen på et bakebord og del i biter.
Form til forskjellige figurer og legg på et bakepapirkledt stekebrett.
Dekk med et klede og etterhev ca 50 min.
Trykk rosiner til pynt på de ferdighevede figurene og pensle med sammenpisket egg.
Stek midt i varm stekeovn, 225oC i 10-12 min.

Avkjøl på rist.

 


Siste sjanse til å melde seg på min andre adventsgiveaway her, trekker vinner i morgen og ny luke på søndag :)

Hjemmelaget frukt- og grønnsakspuré

Publisert: 26.11.2010 @ 10:06 Kategori: Oppskrifter Kommentarer: 9

Oliver må jo få i seg jern nå som han har rundet 6 måneder, og siden det er så lite kjøtt i middagsglassene han spiser (kjøtt er jo en god kilde til jern) så jeg har søkt litt rundt på nettet etter frukt med høyt jerninnhold. De fruktene som har mest jern er pasjonsfrukt, mango, granateple og kumquat. For å få kroppen til å ta i seg mest mulig jern er det viktig å få i seg c-vitamin. Baby.no anbefaler kiwi i tillegg til jernrik mat for å hjelpe til med opptaket.

Jeg lette først etter lettvinte løsninger i barnemathyllen, men uten fullgode alternativer (jeg fant én fruktpuré med pasjonsfrukt, men her trengs tyngre skyts), så har jeg nå dristet meg til å lage en hjemmelaget fruktpuré som Oliver kan få til lunsj.

Ingrediensene til vår puré ble som følger:
- Mango (jern)
- Kiwi (c-vitamin)
- Brokkoli (jern)
- en liten dæsj juice (om det ikke blandes ordentlig uten)

Jeg kokte brokkolien og kjørte det hele i kjøkkenmaskinen.

Oliver fikk en liten posjon i kveld og han storkoste seg. Det ble ikke så surt heller.
 

Har noen gode jern-tips å dele med meg?

 

 

 


 

Kilder:
- http://www.baby.no/mat/barnemat/jern/
- http://www.nettdoktor.no/ernaering/kliniskernaering/artikler/jernrikkost.php
- http://www.bama.no/eway/default.aspx?pid=241&trg=MainLeft_6127&Main_4489=6274:0:10,4086&MainLeft_6127=6181:1641293::0:6194:21:::0:0

Brødpinnesnacks til den minste

Publisert: 08.11.2010 @ 11:00 Kategori: Oppskrifter Kommentarer: 1

Jeg sendte Roar Oslo rundt i går for å finne Småfolks babykjeks, for Oliver hadde det veldig morsomt med å bite meg i puppen og rive seg løs mens han holdt taket (au, glad det ikke er noe tenner der enda).

Vel, det var søndag og Roar fant det ikke, så da måtte mamma finne på noe annet. Jeg tør ikke å gi voksen-kjeks fordi de inneholder salt og konserveringsmidler.

Så istedenfor babykjeks laget jeg brødpinner som virkelig falt i smak.

Her er oppskriften jeg brukte:

Oppskrift brødpinner

5 dl mel
1/2 pakke tørrgjær
2 ts sukker
En eggehvite
1/2 dl olivenolje
ca 1,5 dl lunkent vann

Bland først det tørre for seg og det våte for seg, og bland deretter inn væsken i melblandingen til det blir en smidig deig. Rull ut i fingertykkelser og stek i 15-20 min på 175 grader (våre ble litt godt stekt, men jeg har ikke helt kontroll på ovnen vår).

 

Sandwich mixto en casa

Publisert: 01.10.2010 @ 11:51 Kategori: Oppskrifter Kommentarer: 1

Roar skal på død og liv dra på café til både frokost og lunsj, så nå prøver jeg å spare litt penger og få i oss mer fiber ved å lage sandwichen hjemme.

Sandwich mixto er to stekte loffskiver med ost og skinke, og går som varmt hvetebrød (hehe) hos turistene.

Dette er min (grove) versjon:


Man får ti slike for samme pris som én på café, hvis man bruker like mye ost som caféene

Fremgangsmåte:

Ha litt olivenolje i en mellomvarm stekepanne. Lag sandwichen (brød, ost, skinke, ost, brød) og legg i pannen. For at osten skal smelte tar jeg på et lokk. Når den ene brødskiven er gylden, snu sandwichen og stek den andre siden gylden. Innen det er osten som regel smeltet og den er klar til å spises.


Spiser du sandwich mixto i syden?

Hjemmelagede nuggets

Publisert: 16.08.2010 @ 12:38 Kategori: Oppskrifter Kommentarer: 0
Jeg fant en oppskrift på hjemmelagede nuggets hos Lenabeatrice.net her om dagen, og tenkte jeg skulle prøve den ut. Slik ble resultatet:


Litt blasse farger pga. mobilkamera

Og en oppsummering av oppskriften: Lag baller av kyllingkjøttdeig, dypp de i en eggeblanding med valgfritt krydder, dypp de i krønsja baconsnacks (ordentlig baconsvor-snacks, ikke bare snacks med baconsmak), stek i ovnen på 225 grader i "sikka kuatte". Fiks ferdig.

(Jeg laget en rømmedressing å dippe i, selv om det gjerne er sursøt saus som er klassikeren.)

Roar likte de. Det ble litt mye baconsmak for min del, men skal prøve det igjen med noe annet crunchy rundt. Noen forslag?


Har du prøvd disse?


Line klarte forresten å gjette at hvitløksboksen min var en boks til å ha hvitløk i. Jippi! Det er bare å fortsette å gjette, selv om jeg har avslørt svaret. Høhø.

Sjokoladekake uten egg

Publisert: 12.08.2010 @ 09:54 Kategori: Oppskrifter Kommentarer: 44

Tåler du ikke egg, eller har du bare lyst på kake, men mangler egg? Da kan dette være kaken for deg:
 

 

 


Sjokoladekake uten egg

3 dl hvetemel
2 dl sukker 
2 ts bakekakao
2 ts bakepulver
2 dl melk
2 ss smeltet smør

Forvarm ovnen til 225 grader. Bland sammen alt det tørre før du tilsetter melk og smør. Fordel i en godt smurt form. På bildet har jeg brukt en form som er 24 cm i diameter. Jeg fordelte biter av mørk sjokolade over fordi jeg hadde det liggende, men dette kan sløyfes.

Stekes i ca 20 min på midterste rille.

 

Les også: 

Sjokoladekrem uten egg 

- Pannekaker uten egg

Enkel ostekake med cottage cheese

Publisert: 05.07.2010 @ 16:57 Kategori: Oppskrifter Kommentarer: 5
I dag prøvde jeg meg på ostekaken jeg skal lage i dåpen til Oliver. Det gikk over all forventning for en som aldri har laget ostekake før.




Oppskrift på Enkel ostekake med cottage cheese

Bunn
Ca 3/4 av en pakke Digestive kjeks
75 g smør

Fyll
1 pakke kremfløte (1/3 liter)
sukker (etter ønske. Jeg brukte ca 1 ss)
1 pakke cottage cheese
4 spiseskjeer ekstra lett rømme
1 pakke freia sitrongelé (pulver)

Lokk
1 pakke jordbærgele (eller annen valgfri pulvergele)

Mos kjeksen og bland med smeltet smør. Klapp bunnen i en springform.

Lag sitrongeléen med 2,5 dl vann (ikke 5 dl som anvist på pakken) og sett til avkjøling.

Visp fløte og sukker til en myk krem. Press cottage cheese gjennom en sil eller kjør i foodprosessor for å få vekk klumpene. Vend inn cottage cheese massen og rømme. Når geléen er avkjølt til ca håndtemperatur bland den inn i osteblandingen. Hell så blandingen over bunnen.

Når kaken er avkjølt og stivnet (sånn at den nesten ikke rører seg om du dytter på formen) kan du lage gelépakke nummer 2, også med kun 2,5 dl vann og sett den til avkjøling. Når denne er ca 30-40 grader kan du helle den forsiktig over kaken.

Sett igjen til avkjøling og om litt er den klar til og nytes.

Stikkord:

Ukens sunne meny

Publisert: 30.06.2010 @ 10:37 Kategori: Oppskrifter Kommentarer: 5

Roar har begynt å tilpasse dietten sin til treningen, så nå skal vi begynne å spise sunt. Jeg er bare kjempehappy for da kan jeg endelig lage litt mer spennende retter enn taco, kjøttboller og burger.

De kriteriene jeg har fått av Roar er
- høyt proteininnhold
- lavt fettinnhold

Så det gir meg ganske stort spillerom. 

Her er ukens meny:

Mandag - Pasta med tunfisk
Pastasaus
2 bokser tunfisk i olje
1 stor løk
2 sjampinjonger
1 beger ekstra lett rømme
2 hvitløkbåter


Tirsdag - Kyllingsalat
Dressing
1 dl olje
1 stk sitronbåt, eller litt mer etter smak
1 stk hvitløkfedd
1 ts sennep




Onsdag - Ytrefilet av svin med chillikål
Chillikål

1 stk spisskål eller sommerkål

2 båt hvitløk

1 stk rød chili

2 dl eplejuice




Torsdag - Laksepai
Paifyll
Spinat
Røkt laks
3 egg
2 dl melk
Revet ost




Fredag - Biff med asparges og "bernaise"
Bernaise-erstatingssaus

1/2 kopp lettyogurt

6 ss lettmajones

1 ts tørket estragon

1 ss saft av sitron

1 ss vann

2 ts Dijon sennep

Salt og pepper


Lørdag - Stekt ris
Ingredienser

200 g røkt skinke

1 båt finhakket hvitløk

2 ss olje til steking

4 dl kokt basmatiris

2 stk gulrot i små terninger

200 g dypfryste erter

1 stk egg

2 ss fiskesaus (asiatisk)

½ ts pepper


Søndag - blank



Hva synes dere? Noen forslag til søndag?



(Håper dette innlegget var til nytte for noen, for det tok meg kjempelang tid å skrive.)

Stikkord:

Kake for travle småbarnsmødre på bare 5 min (inkludert steketid)!

Publisert: 17.06.2010 @ 10:30 Kategori: Oppskrifter Kommentarer: 8
Ja, du leste riktig. Jeg har ikke funnet opp en maskin som gir døgnet flere timer (eller timen flere minutter), men en innovativ oppskrift:
http://www.klikk.no/mat/spise/article583913.ece 

Hemmeligheten er - hold deg fast - mikrobølgeovn!

(Pluss at kakeformen er en kaffekopp)



2 min og 45 sekunder i mikroen og slik ble mitt resultat:




God, men litt mer kompakt/seig enn vanlige kaker og derfor ganske mektig.


Her er oppskriften:

4 ss mel
4 ss sukker
2 ss kakao
2 ss pisket egg
3 ss melk
3 ss olje


Det står i oppskriften at man skal blande det tørre i koppen først, og deretter tilsette melk, piskede egg og olje, men jeg tror jeg tar det motsatt rekkefølge neste gang fordi det var mel og sukker i bunnen etter steking enda så godt jeg rørte.

2 min og 45 sek på 800 watt i mikroen og vips har du nybakt sjokoladekake!

Påskemorgen med hjemmelagde scones og omelett

Publisert: 29.03.2010 @ 11:53 Kategori: Oppskrifter Kommentarer: 0


Hjemmelagde scones. NAM!

Jeg brukte ikke noen spesiell oppskrift. Det ble noe sånt som dette:

Scones oppskrift
ca 600 gram mel
ca 3 dl melk
en dæsj (kanskje 25-50 gr) smør
2 eggeplommer
4 ts bakepulver
salt (kanskje en ts eller to, jeg kvernet bare rett i melblandingen)
2 ss sukker (eller var det én?)

Bland alt til en deig (mer/mindre melk/mel om de estimerte målene mine ikke stemmer helt). Jeg blandet alt i et desilitermål, så knadde inn det melet som ikke kom med til det ble en deig på benken. Kjevle ut til en lefse (kanskje 3 cm?) og stikk ut scones med et melkeglass (eller former, for de som har det). Stek til de blir gyldne på 225 grader.

Det må vel være verdens mest svevende oppskrift, men jeg er ganske sikker på at det var de målene jeg brukte.

Alt av mat ser blasst ut med mobilkameraet mitt, så orker ikke legge ut bilde av omeletten. Ser ut som en blass grøt med grå pølsebiter i. Ikke sånn veldig delikat. Scones'ene var egentlig fine og gyldne, men det kommer ikke fram på bildet.

Sjokoladefondant og risboller etter ni

Publisert: 26.01.2010 @ 11:20 Kategori: Oppskrifter Kommentarer: 4

I går kveld fikk Roar nesten hodet bitt av, da han prøvde å fortelle meg at jeg ikke kunne lage meg sjokoladefondant (der han mente at det kanskje var litt sent å begynne med det klokken ni). På vei til butikken for å kjøpe ingredienser til sjokoladefondant fikk jeg imidlertid lyst på risboller. Siden jeg ikke orket å lage begge, ble det til to brett risboller istedenfor.

Her er de klissete og fine nettop lagt på brettet.


(Åh, som jeg savner Sony Ericssontelefonen med makrofunksjon.)

Oppskrift på Risboller

125 gr delfiafett
100 gr kokesjokolade (jeg bruker å ta en halv plate mørk og en halv plate lys kokesjokolade)
3 ss kaffe (dette sløyfet jeg)
200 gr melis
1 ss kakao
1,5 l puffet ris
2 egg

Smelt delfiafett sammen med sjokoladen. (Pass på at delfiafettet ikke blir for varmt, for da blir sjokoladen ødelagt.) Pisk egg og melis til eggedosis og bland i sjokoladeblanding og resten av ingrediensene til en jevn røre. Ha i ris litt og litt og rør til alt er dekket med sjokolade. Legg små boller på bakepapir og sett de til kjøling. 


(Dette er oppskriften jeg skulle bruke på sjokoladefondanten:)

Oppskrift sjokoladefondant



50 gr sjokolade (noen kokker anbefaler så mørk sjokolade man får tak i, men venninnen min Lene bruker å lage de med stratos, så jeg tror det er opp til hver og en. Jeg har kun prøvd med mørk sjokolade)
50 gr smør
2 egg
1/2 dl sukker
1/2 dl hvetemel

Nesten samme fremgangsmåte som risboller. Smelt smør og sjokolade sammen. Pisk egg og sukker til eggedosis. Bland så i sjokoladeblandingen og melet til en jevn røre. Hell i smurte ildfaste former, eller store muffinsformer. Steketiden varierer litt fra ovn til ovn, men ca 7 min på 180 grader. La de hvile 10-15 min før du tar dem ut av formene. Nyt med is eller ferske bær, eller begge deler :D

hits