hits
Om oss Kontakt Mitt kreative hjørne Mammatips Tvillingmagen Vi tester

Kategori: Tvillingtanker

Tvilling-foreldre-bingo

Publisert: 03.06.2018 @ 19:32 Kategori: Tvillingtanker Kommentarer: 0

Jeg trodde jeg fikk mye oppmerksomhet da jeg trillet rundt på Oliver som baby, men kunne ikke se for meg hvilket omfang av oppmerksomhet vi kom til å få med tvillinger! Her om dagen fant jeg en engelsk tvilling-bingo med utsagn man ofte hørte som tvillingforelder. Jeg kjente meg igjen av noen, men synes de var litt amerikanske, så jeg valgte å lage en ny, norsk versjon: 

 

Har du tvillinger? Og har du i så fall fått Bingo enda? ;) 

 

#mamma #foreldre #bingo #tvillinger #tvillingforeldre #barn #baby

Lese bok sammen

Publisert: 18.03.2018 @ 06:47 Kategori: Tvillingtanker Kommentarer: 2

Tvillingene ser ut til å sette mer pris på hverandre om dagen. Hvis en av de våkner er den andre fort bortpå og plukker på den andre for å se om han også våkner. De virker også oppriktig glade når de finner ut at tvillingbroren er med i vognen, eller også har havnet i mamma og pappas seng i løpet av morgenen. 

Her om dagen fant jeg dem slik: 

SAMSUNG CSC

De er også stadig vekk på eventyr og rampestreker sammen. Samtidig som jeg skriver dette blogginnlegget har de kommet seg ut i yttergangen og driver og ommøblerer noen sko. 

 

#tvillinger #baby #mamma #foreldre

Søskenbæresele/ DIY tvillingbæresele

Publisert: 21.10.2017 @ 18:34 Kategori: Tvillingtanker Kommentarer: 2

På samme måte som at prisen dobles når man setter "bryllups-" foran et produkt, triples det nesten når man setter ordet "tvilling-" foran. Jeg lette lenge etter en tvillingbæresele, ettersom jeg husker det var så veldig greit å ha Oliver i bæresele da jeg skulle gjøre ærend rundt i huset. Jeg fant til slutt ut at alt av søskenbæreseler eller tvillingbæreseler ble alt for dyrt, men fant like vel en alternativ løsning: 

SAMSUNG CSC

Løsningen ble 2 stk Ergobaby bæreseler brukt samtidig. Vi hadde én fra før etter Oliver (egentlig to, men den ene lånte jeg bort), også kjøpte jeg en brukt på Finn.no. Denne bæreseleløsningen kan også passe til søsken der eldstemann fortsatt kan sitte i bæresele, ettersom den eldste kan sitte bak, og den yngste på magen. 

Her ser dere bedre hvordan bæreselene er festet: 

SAMSUNG CSC

Først setter jeg på meg begge hoftebeltene like ovenfor hverandre, med den bakerste nederst. Deretter setter jeg den ene i den bakerste bæreselen som normalt, før jeg setter i den andre foran og legger "over" skulderstroppene på den bak.

Det mest ideelle hadde kanskje vært å sette i den foran først, slik at man lettere får festet skulderstoppene foran. Jeg føler likevel det er tryggest å la den bak "lene" seg mot ryggen min når jeg putter i han foran, så derfor tar jeg bak først. 

Da de var nyfødte satt jeg dem bare i samme bæresjal-bæresele, Baby K'tan: 

 

#tvillinger #mamma #foreldre #bæresele

I dag brukte jeg TVen som barnevakt

Publisert: 06.10.2017 @ 15:45 Kategori: Tvillingtanker Kommentarer: 1

Med Oliver var jeg kjempenøye på at TV og tablet aldri skulle brukes som barnevakt. Som tvillingmamma har jeg like vel måttet krype til korset, og for å få noen sekunder fri for å gå på toalettet og få i meg noe mat har jeg faktisk tydd til TVen som barnevakt. 

SAMSUNG CSC

Så til alle mammaer som har måttet ty til elektronikk for å bare få litt fri: Du er ikke alene. 

 

#mamma #tvillinger #mammaliv #foreldre #baby 

Problemet med å synkronisere toeggede tvillinger

Publisert: 12.09.2017 @ 19:13 Kategori: Tvillingtanker Kommentarer: 0

Man får ofte mange velmenende råd som tvillinggravid og tvillingforelder, og jeg hadde store planer for hvordan jeg skulle styre guttene før de ble født. De skulle synkroniseres. Alt fra mating, soving og stelling skulle synkroniseres fra dag 1. Det skulle vel bli lett? Det var jo bare å mate dem samtidig og legge dem samtidig. Null stress. 

Problemet når man får toeggede tvillinger er like vel at de er så ulike

SAMSUNG CSC
Tvillinger? Sikker på det? 

Vi har én med sovehjerte, og en som pludrer og styrer hele tiden. En som spiser fort, og en som heller tar seg tid ved brystet og slapper av ved matfatet. En som kan ligge å pludre for seg selv uten problem, og en som snakker høyt og elsker rampelyset. 

Lett å synkronisere, si? I wish! 

 


#tvillinger #foreldre #mamma #barn #baby

5 rare steder jeg har ammet tvillingene i dag

Publisert: 30.07.2017 @ 22:45 Kategori: Tvillingtanker Kommentarer: 0

Som tvillingmamma ammer man ofte. Dobbelt så mye som med én for å være eksakt. Da jeg ammet Oliver kunne jeg holde han i sjakk til det passet litt bedre å amme, men fordi man risikerer å plutselig ha to hysteriske babyer om man drøyer er det bare å rulle ut puppen så fort den ene begynner å knyste. Selv om det bare er fem stopp før man skal av banen: 


Eller man akkurat har satt seg på toget: 


Eller venter på drikken sin på juice-sjappa: Eller man venter på bagasjen på Gardermoen: 
Eller sitter på et stappfullt tog mot Oslo: 
Eller fem minutter før vårt stopp: 


 

Så å ikke amme i offentligheten som tvillingmamma... Dét kan man bare glemme. Spesielt når man skal hente eldstemann på flyplassen. 

 

#amming #baby #mamma #barn #mammablogg #tvillinger

Samsoving med tvillinger

Publisert: 08.07.2017 @ 21:03 Kategori: Tvillingtanker Kommentarer: 0

Da jeg skrev om babyenes del av soverommet var det noen som lurte på hvorfor vi ikke samsov eller hadde barna ved oss. Jeg tenkte at det skulle være umulig å samsove med to og at vi bare måtte ha dem i egen seng når de kom. Jeg mener: det er jo begrenset med plass i voksensengen? 

Det jeg ikke tenkte på er at med tvillinger er det dobbelt så mye amming gjennom natten, og dermed dobbelt så mange ganger mellom mamma og pappas seng og egen sprinkelseng. Det er med andre ord nesten umulig å ikke samsove hvis mor skal ha noe som helst håp om søvn gjennom natten. 

Så nå har far 1/4 av sengen, mor 1/4 og guttene resten - som seg hør og bør: 


"Fem minutter til a' mamma..." 

 

 

#baby #mamma #mammablogg #samsoving

Ser jeg forskjell på tvillingene?

Publisert: 26.06.2017 @ 18:51 Kategori: Tvillingtanker Kommentarer: 0

Et spørsmål jeg ofte får er om jeg ser forskjell på guttene. Det sies ofte at mor klarer å se forskjell på tvillingene selv når de er eneggede, men jeg tror nok tvillingene skal være greie å skille selv for det utrente øye: 

SAMSUNG CSC

SAMSUNG CSC

Man ser gjerne forskjellen best på øynene og ørene, men jeg synes også nesene er ganske forskjellige. Så de skal nok slite med å lure lærerne disse to. 

Eller hva tror du? 

 

#tvillinger #mamma #baby 

Tvillingforeldre må leve i 3 måneder uten inntekt fra NAV

Publisert: 13.06.2017 @ 19:32 Kategori: Tvillingtanker Kommentarer: 1

Jeg vil bare ta opp en ting som man sjeldent hører om når det kommer til tvillinggraviditet: NAV har ingen løsninger for tvillingsvangerskap og -fødsler. Man er faktisk garantert å gå måneder uten inntekt så fort permisjonen begynner.

Her er 2 store problemer med NAV-systemet, som gjør at nybakte tvillingforeldre må gå i måneder uten inntekt samtidig som de skal tilpasse seg et nytt liv med to nyfødte:

1. Man får ikke søke før i uke 28 

Med 12 ukers behandlingstid går dette så vidt med enling-gravide. Søknaden er da behandlet i uke 40 av graviditeten, så fremt man ikke har vært sykemeldt eller andre ting som kan forsinke behandlingstiden. Gjennomsnittslengden på et tvillingsvangerskap er 35 uker. Det betyr at allerede her vil de fleste måtte gå 5 uker uten inntekt, gitt at man søker på dagen man er i uke 28.  

2. Foreldrepengesøknaden blir ikke behandlet før sykemeldingen er behandlet og utbetalt 

Som tvillinggravid blir man nesten automatisk sykemeldt i uke 20 eller 24, og det er ytterst få som ikke er sykemeldt når barna kommer. Dette fordi man allerede i uke 30 er ca like stor som en fullgått enlinggravid. Vi kan derfor ta utgangspunkt i at alle tvillinggravide blir sykemeldt. Jeg holdt igjen lenge, men jordmor og overlege klarte til slutt å få meg til å sykemelde meg 50% fra uke 31 - nesten ti uker etter "normalen". Når sykemeldingen er et faktum får jeg beskjed fra NAV om at de ikke vil begynne å behandle foreldrepengesøknaden min før sykepengene er ferdig behandlet og utbetalt. Altså flere uker ETTER FØDSEL. Pluss 12 ukers behandlingstid må vite.

Så hvis du har funnet ut at du er gravid med tvillinger: Begynn å spare eller skaff lån allerede nå - for de tre-fire første månedene av livet med nye babyer kommer til å bli enda tyngre når du står der uten mat og boligen din blir tvangssolgt av banken... Om det er noen trøst blir jo pengene etterbetalt, så hvis du har overlevd noen måneder uten mat og husly får du i det minste en fin utbetaling. Sweet! 

SAMSUNG CSC

 

P.s. Fra et personlig ståsted hadde vi oppspart en buffer i tilfelle man skulle stå uten inntekt en periode, så mai gikk rundt. I juni er det feriepengeutbetaling, så juni går også rundt. Poenget mitt er at det er en svikt i systemet når man må lene seg på oppsparte midler og potensielle høyrente-lån for å overleve på grunn av for lange behandlingstider. 

P.p.s. Jeg er veldig takknemlig for velferdssystemet i Norge - men man skulle jo tro at man betaler skatt for å unngå at man står i flere måneder uten inntekt i tilfelle noe skulle skje? Ikke at noe skjer og man like vel må klare seg i flere måneder uten inntekt på grunn av lange behandlingstider. Konseptet er bra, men utførelsen er dårlig. Et sikkerhetsnett funker ikke like bra når det blir satt opp tre måneder etter man har falt i bakken. 


#gravid #NAV #tvillinger 

Sympatigråter tvillinger?

Publisert: 13.06.2017 @ 10:58 Kategori: Tvillingtanker Kommentarer: 0

En ting jeg har lurt på siden jeg fant ut at jeg var gravid med tvillinger er om tvillinger sympatigråter. Om den ene tvillingen hører den andre gråte og begynner å gråte av at broren gråter, også har man det gående. 


 

Jeg vet ikke når dette eventuelt skal starte, men nå er guttene tre uker gamle, og jeg ser ikke så mye til denne sympati-gråten enda. Den ene kan skvette litt og begynne å gråte hvis broren plutselig starter, men generelt er de ganske uaffektert av hverandre. Birk kan ligge og pille Konstantin i ansiktet, og Konstantin kan ligge og hylgrine i vognbaggen rett ved siden av, uten at det utløser en kjedereaksjon. 

Men det er kanskje bare snakk om tid? Sympati-gråt din lille mye? 

 

#baby #mamma #mammablogg

Tvilling-amming: Våre erfaringer

Publisert: 12.06.2017 @ 18:48 Kategori: Tvillingtanker Kommentarer: 0

Når man får tvillinger er helsepersonell om mulig enda mer opptatt av amming enn når man får én. Én av sykepleierne på barsel blandet seg faktisk så mye at jeg følte at amming av tvillinger ble mer et slit og stress enn det ble kos, og jeg ville bare hjem til Roar. For meg var det viktigere å komme i gang med én og én av tvillingene, før jeg stresset med å dobbeltamme. Jeg ba derfor pleieren om å la meg få ta ting i mitt eget tempo. 

Ammehjelpens guide til tvilling-amming har vært til stor hjelp, og det er spesielt tre punkter jeg vil fremheve som de viktigste for meg: 

- Ammepute: Invester i en ammepute som støtter godt opp under barna. Det finnes egne ammeputer til tvillinger, men jeg har en vanlig en fra Kid. 

- Varier gjerne: Man må ikke enten amme én og én eller begge samtidig. Å amme begge samtidig sparer tid, men noen ganger kan det være mer praktisk å amme separat. 

- La far slippe til: Det er veldig vrient å legge dem til for å dobbeltamme uten hjelp. Man lærer seg noen teknikker etterhvert, men jeg ber fortsatt Roar om hjelp om han er tilgjengelig. 

Nå varierer jeg mellom å amme én og én, samt å dobbeltamme. Om dagen når jeg har Roar som kan hjelpe dobbeltammer jeg gjerne, mens om natten når jeg ammer i sengen ammer jeg de separat. 

Slik kan det se ut når jeg ammer i tvillingstilling:

SAMSUNG CSC

 

Eller slik:


 

Hvis det er noen lesere som vurderer å amme/tvilling-amme vil jeg også nevne at jeg er veldig glad for at jeg ikke ga opp. Da jeg ammet Oliver og hadde såre brystvorter, sprengte bryst og en gryende brystbetennelse kjente jeg på ønsket om å kaste inn håndkleet. Denne følelsen ble forsterket med to stykker, med en ekstra følelse om at man ikke strekker til, og amming føltes i 2-3 dager håpløst ut. Nå som det har gått seg til er det kjempekos, og jeg er så glad jeg har muligheten til å gi guttene alle de fordeler amming og morsmelk kommer med. 

 

#tvillinger #amming #mamma #baby 

Termin i dag

Publisert: 10.06.2017 @ 15:00 Kategori: Tvillingtanker Kommentarer: 1

Tenke seg til at i dag er termindatoen, og tvillingene er nå "fullgåtte". Nå har de jo tilbragt de siste tre ukene utenfor magen, men jeg synes fortsatt det er en litt spesiell dato. Enkelte ting de skal kunne etterhvert regnes jo ofte fra termindato i tilfeller barn blir født før tiden - som å smile. 

Vi var på kontroll i forgårs, og der fant vi ut at Konstantin har bikket tre kilo, og Birk nærmer seg tre. Til Birk er over tre kilo må vi inn til kontroll hver uke for å sjekke at han legger på seg som han skal - noe han har gjort så langt i hvert fall. 


Bilde av storebror og guttene på trilletur tidligere i dag 

 

#tvillinger #termin #mamma #baby

Eneggede eller toeggede tvillinger?

Publisert: 10.06.2017 @ 10:23 Kategori: Tvillingtanker Kommentarer: 0

Vi får en del spørsmål om guttene er eneggede eller toeggede, og når vi forteller at de er toeggede så spør folk gjerne om vi "vet at de er toeggede, liksom?".

Medisinsk personell snakker ofte om separate morkaker og tydelig skillevegg mellom fostrene og konkluderer med at det er toeggede. Like vel fikk vi høre av en av overlegene underveis i svangerskapet at hvis egget til et enegget tvillingpar separerte seg veldig tidlig, så kan også eneggede ha hver sin morkake og tydelig skillevegg. Det virker like vel som om dette er mer unntaket som bekrefter regelen, siden de fleste konkluderer med at "2 morkaker = toeggede". 

For å være helt sikker på om tvillinger er eneggede eller toeggede kan man ta en DNA-test. Nå som guttene våre har kommet, er de like vel så ulike at vi ikke føler vi trenger en DNA-test for å sjekke det. Hvis vi ser bort fra ulikhetene som kommer av vektforskjellen, så har de ulikt nese- og øyeparti. Konstantin er faktisk mer lik Oliver enn Birk, selv nå som Birk har blitt mer "fyldig". Så selv om tvillingene har blitt litt likere hverandre i takt med at de begge ser mer ut som babyer istedenfor nesten premature nyfødte, så er de fortsatt toeggede. 

SAMSUNG CSC

Eller hva tror du? 

 

#tvillinger #baby #nyfødt #mamma 

Mer og mer like?

Publisert: 08.06.2017 @ 18:33 Kategori: Tvillingtanker Kommentarer: 0

Ettersom det var en halvkilo forskjell mellom guttene da de ble født, kunne man se ganske tydelig forskjell mellom de to. Birk kunne nesten se litt prematur ut med sine 2355 gram, mot Konstantin på 2855. Siden fødselen har Birk lagt på seg, og det kan se ut til at de har blitt litt mer like siden fødselen. 

SAMSUNG CSC

Litt vanskelig å se med smokker, men hakket likere nå enn da de var mindre? 

 

#mamma #mammablogg #tvillinger #baby

Hvordan vi fant ut at vi ventet tvillinger

Publisert: 07.06.2017 @ 15:06 Kategori: Tvillingtanker Kommentarer: 1

På grunn av hjerte- og karsykdom i familien og leidenmutasjon selv var jeg tidlig inne til samtale på Bærum Sykehus. 10 uker inn i graviditeten var jeg derfor inne til samtale med lege om eventuell medisinering under- og etter svangerskapet. På slutten av timen spør hun om jeg vil se på babyen i magen.

"Se?" spør jeg.

"Ja, vi har tid til en ultralyd om du vil" smilte hun, "Man ser ikke så mye, men...".

Siden Roar ikke var med kviet jeg meg litt for å si ja, men ettersom man ikke kunne se kjønn tenkte jeg at det ikke kunne skade å se den lille mageboeren. Jeg føler at en graviditet ikke føles helt "ekte" før man faktisk har sett barnet, så selv om det enda var i underkant av 2 uker til den gyldne "mindre sjanse for abort"-grensen bestemte jeg meg for å takke ja til tilbudet. 

Jeg la meg på benken og legen fant fort barnet. Så ble hun stille i et sekund. Hun stoppet opp med ultralydproben og utbryter "Jeg tror jeg ser to, jeg!",

"Tror??" rekker jeg såvidt å tenke før hun nærmest avbryter seg selv og sier "altså, det er to". Standard prosedyre når det er to foster er at en til lege må bekrefte funnet, så overlegen kommer inn og nikker fort. "Ja, her er det to, ja! Da kommer vi til å se mye til deg fremover" blunket han. 


 

Vi ventet like vel til ordinær ultralyd med å fortelle det til venner og bekjente, ettersom det så tidlig i svangerskapet fortsatt var ganske stor sjanse for at noe skulle skje. På kontrollen etter den første ultralyden fant de kun én hjertelyd, så vi var en periode usikre på om vi hadde mistet en. Det var derfor en stor lettelse da det var to friske gutter i magen på ordinær ultralyd. 

 

#gravid #ultralyd #tvillinger #mamma #mammablogg

Kle tvillinger likt eller ulikt?

Publisert: 02.06.2017 @ 15:17 Kategori: Tvillingtanker Kommentarer: 3

Det er mange som liker å kle tvillinger og søsken i matchende antrekk. Her hjemme kler vi guttene i ulike antrekk for at Oliver lettere skal kunne se forskjell, men jeg har også sett for meg at jeg skal kle dem i ulike farger og mønster også når de blir større. 

Jeg har hørt at det var mer vanlig å kle søskenpar og tvillinger i matchende antrekk tidligere, og at det har blitt mindre og mindre vanlig, men de får ofte en del like antrekk i gave og folk snakker om at de må finne "likt" til guttene. Så det henger nok igjen en del kan jeg se for meg. 

SAMSUNG CSC

Hva synes du? Kle opp tvillinger i like klær, eller ulike? 

 

#baby #nyfødt #tvillinger #mamma #mammablogg 

Når den ene tvillingen er mindre enn den andre

Publisert: 27.04.2017 @ 20:18 Kategori: Tvillingtanker Kommentarer: 0

Et tvillingsvangerskap er regnet som et "høyrisiko-svangerskap". Det betyr hyppigere kontroller, og enda flere ultralyder enn normalt for å sjekke at begge vokser som de skal. Hos oss har den ene av tvillingene vært mindre fra ca midten av svangerskapet. Dette betyr at kontrollene er enda hyppigere. I tillegg til å sjekke alle de vanlige tingene, sjekke tvilling 2, sjekker de også den minste av tvillingene hyppig på ultralyd. Her sjekker de at den følger sin egen vekstkurve. Det trenger nemlig ikke være farlig om den er mindre enn den andre, så lenge den følger en grei kurve og vokser nok. Nå på slutten vurderes det også om den bør bli i magen, eller om de ønsker å sette i gang fødselen for å kunne passe på at den får nok næring på utsiden istedenfor. 

Her om dagen måtte jeg ligge inne til observasjon i CTG-en for å overvåke minstemann, så man kjenner litt ekstra på risikoen ved to i magen: 


I skrivende stund er de fortsatt inni magen, men jeg skal tilbake i begynnelsen av neste uke for å se om han har vokst nok eller om de må tenke på igangsettelse. Jeg har stadig regelmessige sammentrekninger, men de har enda ikke gått over i rier. Så jeg kjenner jeg gleder meg litt til å komme meg tilbake og se om alt står bra til med de to små. 

 

#gravid #tvillinger #mammablogg

7 ting man lærer som tvillinggravid

Publisert: 13.04.2017 @ 17:39 Kategori: Tvillingtanker Kommentarer: 2

1. Folk kommer til å si "Oi, nå har du ikke lenge igjen!" fra uke 28 - get used to it. 


"Neida, ikke så lenge igjen, hvis 10-12 uker ikke er så lenge..." 
 

2. Gravidklær som etter sigende skal passe "all stages of pregnancy" passer ikke etter uke 30. 

3. Og etter uke 30 gidder du ikke bruke penger på nye gravidklær og går heller rundt sånn de siste ukene: 


"Bah, f*ck it. De kommer når som helst uansett" 
 

4. Jo, magen din kan bli så stor. 


"Denne lille greia? Uke 41? Nei - er i uke 32"
 

5. Du har ingen termin. Ingen kan gi deg noen indikasjon på når babyene kommer utover at de kommer en gang mellom uke 32 og 38. Eller 30 og 39. Eller før. 

6. Tiden går sykt mye fortere. Selv om man går +/- en måned kortere med to, føles det myye kortere.


What? Er jeg snart ferdig? Men jeg ble jo akkurat gravid??

 

7. Du er på kontroller hele. Frikkin. Tiden. Det er jo bare bra at man blir fulgt opp, men etter uke 30 er det kontroller hver uke - og noen ganger flere ganger i uken. Jeg må til: Legen for vurdering av sykemelding/plager, Helsesøster for "gravidpraten" man må gjennom som ved vanlig svangerskap (amming, fødsel osv.), Jordmor for blodtrykk og urinprøve før hver ultralyd, og til slutt - Lege på sykehus for ultralyd annenhver uke. 

 

Noen flere aha-opplevelser rundt tvillingsvangerskap eller svangerskap generelt som vi kan legge til? 

 

#gravid #tvillinger #mamma #mammablogg

Når er egentlig tvillingtermin?

Publisert: 03.04.2017 @ 17:59 Kategori: Tvillingtanker Kommentarer: 0

Det vanligste spørsmålet en gravid får er gjerne "når har du termin?". Med én baby i magen er dette et enkelt spørsmål, med et relativt ukomplisert svar. Hele 90% av enling-fødende føder til termin. Når det kommer til tvillinger er det litt vanskeligere å forklare termin - for visste du at selv om en tvillinggravid regnes som fullgått i uke 37 så bruker man fortsatt original ultralyd-termin når man snakker om termin?  

Gjennomsnittlig lengde på tvillingsvangerskap 

OK, så kan man si at tvillingtermin er i uke 37, da? Jordmor og lege ønsker gjerne at tvillingene blir inne så lenge som mulig opp til uke 37/38. Da kan mor føde ved en "vanlig" fødeavdeling og babyene regnes ikke som premature lengre. Like vel føder ca 50% før uke 37, og gjennomsnittslengden på et tvillingsvangerskap er 35 uker. Det sier også at etter uke 32 kan "alt" skje, og 10% av alle tvillinger blir født før uke 30. 

Man bruker like vel ikke ordet "tvillingtermin" fordi det fort kan bli skummelt å blande inn en ny, separat termin. Termin er derfor fortsatt original termin, selv om man vet at man ikke kommer til å gå til termin. 


Kilde: Babycenter.com 

 

Forvirret enda? 

Så når folk kommer bort og sier "wow, du er fødeklar ser jeg! Når er termin?" to måneder før ultralydtermin, som fortsatt er tre uker før "tvillingtermin", som fortsatt er 2 uker før gjennomsnittstermin, så kan du jo tenke deg - det kan skape litt forvirring. Folk regner på en måte med at når de ser en dame som ser "fullgått" ut, så er det baby like rundt hjørnet. Når man da må forklare at termin eeegentlig er to måneder til, og fort må skyte inn fort at det er tvillinger - og at tvillinger ofte kommer noen uker før termin, fordi den som akkurat spurte driver og leter etter kjeven sin som nettopp falt i bakken, så er det ikke så enkelt. 

 

Så når har jeg egentlig termin?

Vel, jeg har termin 10. juni, men man regnes ofte som fullgått i uke 37, som er ca 20. mai, men gjennomsnittslengden på et tvillingsvangerkskap er 35 uker, som er i begynnelsen av mai. Like vel kan "alt" skje etter uke 32, som er om en ukes tid, så det korte svaret er egentlig bare: 

Aner ikke. På vårparten en gang. Men før juni i hvert fall. 

 

Les mer på blogg.no om: 
#gravid #mamma #mammablogg #tvillinger 

Sykemelding ved tvillinggraviditet: Slapp av! Du trenger kanskje sykemelde deg ved uke 20/24

Publisert: 10.02.2017 @ 18:30 Kategori: Tvillingtanker Kommentarer: 0

Da jeg først fant ut at jeg var gravid med tvillinger ble det litt googling og lesing på ulike sider for tvillinggravide. En ting jeg bet meg litt fast i var dette med sykemelding. Jeg trives veldig godt i jobben min, og vil helst jobbe så lenge som mulig. Like vel stod det nesten over alt jeg leste at det ble anbefalt sykemelding allerede fra uke 20 (!) eller 24 i jobben. Noen steder stod det til og med ordene "automatisk sykemelding" ved uke 24. Jeg prøvde å ikke freake helt ut av dette, og tenkte at jeg kanskje kom til å skjønne det i uke 24.

Uke 24 kom nærmere og jeg følte meg fortsatt alt for pigg til sykemelding. Jordmor prøvde å forklare meg at det handlet om å kunne styre dagen sin selv, og ikke stresse kroppen unødig, men med en kontorjobb og fleksibel arbeidstid kjente jeg ikke på behovet. Jeg gruet meg nesten til at uke 24 skulle komme. 


Nå har jeg imidlertid vært på siste kontroll før uke 24, og jeg kan endelig puste lettet ut. Man trenger ikke nødvendigvis sykemelde seg ved uke 24! I hvert fall ikke 100%. I dialog med legen og jordmor har vi kommet frem til at jeg ikke trengte å sykemelde meg mer enn 25%. Jeg følte at jeg kanskje ikke trengte 25% heller, men dagene har i det siste bestått av å: 

- Stå opp (gjerne litt for sent fordi jeg hele tiden er så trøtt) 
- Dra på jobb 
- Jobbe, men fortsatt dra til vanlig tid for å rekke SFO
- Hente Oliver og lage/spise middag
- Legge Oliver
- Jobbe litt hjemme fordi kom for sent på morgenen
- Sovne i sofaen, bli vekket av Roar, gå og legge meg og sove til neste morgen
- Repeat

Så jeg innså vel at det kanskje var greit å la staheten min ligge litt, og heller takke ja til litt kortere dager uten dårlig samvittighet. 

Legen fortalte også at det finnes enkelte tvillinggravide som til og med jobber etter uke 30, der man i teorien er like stor som en fullgått enlinggravid. Jeg sier ikke at jeg skal presse meg over evne, men det var veldig betryggende å høre at man - hvis man vil, og føler seg i form til det - faktisk kan jobbe også etter både uke 24 og uke 30. 

 

 

Les mer på blogg.no om:
#gravid #tvillinger #mamma