Høstjakken på, og vips! Så ble babyene små mennesker

SAMSUNG CSC

Det er noe med den perioden der barn begynner å bruke jakke og sko. Plutselig blir de liksom til små mennesker. Som går av seg selv, har på seg praktiske plagg som jakke, og utforsker verden. Det blir noe annet enn å krabbe rundt i bare bleia på en måte. 

Birk tok en rolig rusletur i jakken sin, mens Konstantin mente at det var mer en racer-jakke: 

SAMSUNG CSC

Her viser Birk galant frem balanse-evnene sine og avverger et fall: 

SAMSUNG CSC

Det som også er stas er å la dem gå litt ved siden av vognen. For så moro det er å bare gå selv! 

SAMSUNG CSC

De små menneskene mine… 

 

#mamma #baby #barn #høst #familie #foreldre 

Leve med 3 barn uten bil

Vi får ofte mange reaksjoner når folk får vite at vi har tre barn og ingen bil. Allerede da vi kun hadde ett barn fikk vi en del reaksjoner da vi valgte å kvitte oss med bilen. 

Her er noen lærdommer vi har fått oss siden vi ble foreldre uten bil: 

1. Man blir mindre lat 

Det er overraskende hvor mye man tillater seg å bruke bilen til når man først har den. En kort tur til butikken, kjøre barna til barnehagen noen hundre meter unna. En rekke ting man egentlig ikke trenger å bruke bilen til. Uten bil blir du pent nødt til å ta bena fatt. Og som oftest går det bra. Helt siden vi kvittet oss med bil for over fire år siden har jeg måttet redde en små-akutt situasjon med taxi én gang. Vi har også lånt bil en liten håndfull ganger, men her snakker vi om 1-2 ganger i året

Siste kjøretur med gamle-bilen for fire og et halvt år siden: 

lfh89whaQ7

 

2. Det kan hende man må fire på størrelsen av boligen 

En tilværelse uten bil kombineres best med et godt tilbud av offentlig transport. Boliger langs t-bane/trikkelinjer og i nærheten av Oslo med tog gjerne er dyrere enn de litt lengre unna. Fordi vi var bestemt på å ikke skaffe oss bil da vi flyttet, førte det til at vi heller valgte en leilighet med hageflekk, enn et rekkehus utenfor “byen”. 

SAMSUNG CSC

 

3. Reiser og utflukter må planlegges godt 

Jeg skal innrømme det – det blir mer jobb uten bil. Men om man planlegger godt glir det lettere enn man kanskje først tror, selv med barn! Det kan kanskje føre til at ordet “gangavstand” blir utvidet fra noen hundre meter til et par kilometer, som jo øker reisetiden en del – men man slipper i det minste å planlegge bil-kø. 

4. Man sparer mye penger 

Bil koster overraskende mye penger. Jeg sier “overraskende” fordi man vet jo egentlig hva man betaler for å ha bil, men man tenker kanskje ikke over det så ofte. Bil-lån, forsikringer, bom-penger, servicer og reparasjoner, drivstoff. Fordi utgiftene gjerne kommer separat blir det mye “her og der”. 

5. Det meste kan gjøres med offentlig transport 

Dåp over 10 mil unna? Barnebursdag i nabokommunen? Reise hjem fra sykehuset med nyfødte babyer? Det er overraskende mye man faktisk klarer uten bil! Eventyreren i meg har faktisk lyst til å prøve en Danmarkstur, eller annen opplevelsestur i Europa med barn uten verken egen bil eller leiebil. 

 

Kunne du levd med barn uten bil? 

 

#mamma #barn #foreldre #bil #tog #offentligtransport