Vippestoler til tvillingene

Er det noe jeg husker fra Oliver var liten, er det at vippestolen var en redning mang en gang. Vi var så heldige og fikk en Babybjörn vippestol av mine foreldre til Oliver som jeg var veldig fornøyd med, så da jeg fikk muligheten til å kjøpe to stykker av en tvillingmor til en hyggelig penge på Finn.no slo jeg til: 

SAMSUNG CSC

Disse vippestolene har jeg litt mindre kvaler med å bruke i “tide og utide” som det sies. Vippestolene fra Babybjørn kan nemlig justeres i flere hakk, helt fra “nesten liggende” når barnet er liten og ikke skal sitte/ligge i verken vippestol eller bilstol over lengre perioder, til litt mer “sittende” posisjon når barnet blir eldre. Trekkene på disse kan også enkelt taes av og vaskes om det trengs (noe det ofte gjør). 

Det finnes ulike vugger og vippestoler til tvillinger der de sitter/ligger sammen, men vi valgte heller to separate slik at de ikke sitte sammen hvis den ene er cranky, eller vi har fordelt én baby pr forelder en dag.  

Finn.no har forøvrig vært en livredder for lommeboken nå som “alt” må kjøpes dobbelt. Heia gjenbruk! 

 

Les mer på blogg.no om: 
#mamma #babyutstyr #tvillinger #gravid 

 

Tvillingvognen vi har valgt: Mountain Buggy Duet

Denne gangen var vi tidlig ute med å kjøpe barnevogn. Jeg har jo en lang historie med barnevogner bak meg etter Oliver, så da tiden kom for å velge tvillingvogn var jeg bomsesikker på hvilken vogn vi skulle velge: En Mountain Buggy. Da vi trodde det bare skulle være én var det Mountain Buggy Urban Jungle som stod på ønskelisten, så med to ble Mountain Buggy Duet det naturlige valget da det ble tvillinger. 

Grunnen til at vi valgte å kjøpe vogn så tidlig var fordi vi så at vognen var nesten like rimelig på januarsalg som brukt på Finn.no. Opprinnelig hadde jeg tenkt til å kjøpe vognen brukt, men ettersom den var så rimelig på salg kjøpte vi den likesågodt ny. Bagdelene kjøpte vi brukt, men de var nesten helt nye ettersom de som solgte de hadde høstbarn, som måtte over i sportsdelen for å få plass til vinterklær og vognpose da de ble litt større og været kaldere. 

SAMSUNG CSC

SAMSUNG CSC

Tenk at her skal det om noen måneder ligge to små ♥ 

SAMSUNG CSC

 

Det er allerede noen fordeler og ulemper jeg har merket meg med vognen. 

Fordeler

– Den er smal. Faktisk sies den å være nesten like smal som en enkelvogn. Selv om dette fort kan bli en ulempe, er det nesten et “must” når man bor i Oslo/Bærum, og skal manøvrere seg rundt i trange butikker. 

– Lett å manøvrere. En av grunnene til at jeg elsker Urban Jungle så mye som jeg gjorde var jo at den var så lett å manøvrere. Her får man det samme, bare i en tvillingvogn. 

– Relativt lett til å være tvillingvogn. Dette var et viktig punkt på meg på enkeltvogn, da vi gjorde et bomkjøp og kjøpte en alt for tung vogn som første vogn. Ikke fullt så viktig nå som det er tvillingvogn, men en fin bonus. 

– Blir mindre enn mange trehjulinger sammenlagt. Etter jeg solgte Urban Jungle’en, og angret, kjøpte jeg noen rimeligere trehjulinger i håp om å erstatte Mountain Buggy’en. Disse ble imidlertid ikke like “flate” sammenlagt, som Mountain Buggy tydeligvis har knekt koden på. 

Ulemper

– Den er smal. Jeg fikk høre av en tvillingmor med vinterbarn at jeg var “såå heldig” som fikk sommerbarn, for det er nesten umulig å ha vognposer i bagdelene til tvillingvogner. Vi får se hvor lenge vi kan bruke bagdelene før vi må over på sportdelen. 

 

Den er ikke lengre på salg hos Komplett.no der vi kjøpte den, men man kan få pakkepris på vogn pluss bagdel hos Lekmer.no her (annonselenke). 

 

Har du erfaringer med søskenvogner/tvillingvogner? 

 

Les mer på blogg.no om: 
#gravid #barnevogn #mamma #tvillinger

Er vaskedame svart arbeid?

Nå som magen begynner å bli større har vi ansatt en vaskehjelp som kommer innimellom og hjelper litt til her hjemme. Selv om få spør rett ut om det er svart arbeid når de hører om vaskedamen, er det mange som hinter til at det kanskje ikke er helt “hvitt”. For hva er egentlig “greit” når det kommer til småjobber, og hva er skattereglene om man ønsker å ansette en vaskehjelp, eller ta på seg litt småjobber ved siden av? 
 

SAMSUNG CSC
 

Skatteregler for småjobber

Reglene for skatt på småjobber er ganske klar, og staten prøver å gjøre det enkelt å gjøre det rette når det kommer til skatt. Man kan få hjelp til småjobber rundt om i huset for inntil kr 6000 i året pr person som utfører arbeidet, skattefritt og hvitt. Du kan med andre ord få hjelp til både snømåking eller vasking uten at man skal få dårlig samvittighet for dette, så lenge det ikke overstiger kr 6000. 

Les mer om skatteregler rundt småjobber her, og hvordan du enkelt kan rapportere hvis du overstiger sekstusen-grensen. 

 

Hvor mye kan jeg jobbe som vaskehjelp selv?

Funderer du på å ta en bi-jobb som vaskedame er det noen flere ting man må tenke på, som om man jobber i samme fagfelt som man tilbyr småjobben i, hvor mange småjobber man tar på seg, og for hvor mye penger. Skatteetaten har laget et fint sammendrag og guide på dette her

SAMSUNG CSC

 

Hvor finner man en vaskehjelp, da? 

Kanskje virker det fristende med litt hjelp hjemme en gang i blant? Hvor finner man egentlig en vaskedame, og hvordan kan man vite at det er trygt? Vi fant hjelp til vasking i hjemmet på Finn.no Småjobber. Her kan man få tilbud på hjelpen man trenger, og man kan se på andres vurderinger av hjelperen. Hun som vasker hos oss er en hyggelig og pålitelig jente som hjelper oss litt ved siden av studiene, og det er en drøm å komme hjem etter arbeidsdag, trening og fritidsaktiviteter når hun har vært her. 

 

Hva synes du om vaskehjelp hjemme? Unødvendig luksus, eller god hjelp i en hektisk hverdag? 

 

P.s. Vi vasker selvsagt hjemme fortsatt – vaskehjelpen er kun et supplement til dagligvasken, slik at jeg slipper å ligge i dusjen med gravidmage og skrubbe, eller at Roar må gjøre alt. Jeg føler også at hun kommer til å komme godt med når tvillingene kommer, og man fort har andre ting å tenke på enn å vaske. 

 

Les mer på blogg.no om: 
#gravid #mamma #interiør 

De første kles-innkjøpene til tvillingene

Her om dagen leste jeg på et “uke for uke”-sted for gravide at “nå har dere sikkert kommet godt i gang med innkjøpene av babyklær”, med tips om å begynne og sortere på størrelse og plagg, slik at man visste hva man hadde, samt hva man trengte. Selv om vi var relativt tidlig ute med å begynne innkjøp som både bilstoler og til og med barnevogn innså jeg at vi enda ikke har kjøpt stort med klær til de små.

Det eneste vi egentlig har kjøpt inn er disse to antrekkene i størrelse “helt nyfødt” (str 44/50 for å være eksakt, ettersom tvillinger som regel kommer 3 uker før tiden): 

SAMSUNG CSC
Settpris kr 149,- på Lindex (link

Da Oliver lå i magen kjøpte jeg og Roar det første antrekket til den kommende babyen sammen, men denne gangen har faktisk Oliver fått være med å bestemme hva vi skulle kjøpe. Selv om vi har bestemt oss for å holde oss unna helt like antrekk på tvillingene, ble de første antrekkene relativt like. 

Vi tok ikke vare på så mye fra Oliver var liten, fordi vi ikke planla noen ny baby med det første. Mye ble arvet videre, eller gitt til Fretex. Det meste av det vi tok vare på er egentlig bare hjemreise-antrekket han hadde på seg, enkelte favorittplagg, samt alt av hjemmestrikk. Jeg vet at hjemmestrikk kanskje helst skal arves videre, men jeg er så glad i hjemmestrikk. Det er liksom ikke bare klær, det er tid, kjærlighet og håndverk lagt i et plagg. 

Så da er det vel på tide å begynne med innkjøp av babyklær antar jeg. Kanskje ta opp det lille vi tok vare på etter Oliver fra boden, og se om det er noe som passer den første tiden. 

Når begynte du å kjøpe inn klær til den kommende babyen? 

 

Les mer på blogg.no om: 
#gravid #mamma #babyklær 

Tvillingmagen uke 25

Fra uke 24 til uke 25 skal babyen(e) øke vekten sin fra ca 650 gram til ca 800 gram (noe mindre for tvillinger), men GUD det føles så mye mer. Har gått fra å ikke føle meg spesielt gravid, til å føle meg stappa

Det synes ikke så godt på bildet, men huden er så stram, og det kløør (jo, kanskje man ser det litt, for er litt rød på midten av magen der jeg ikke har klart å dy meg fra å klø litt). 

Dette skal bli såå spennende når magen bare blir større og større. Bare fem uker til jeg i teorien skal være like stor som en fullgått enlinggravid. Helt hinsides spør du meg! 

 

#gravid #tvillinger #mamma 

Polar Park (Polar Zoo) Bardu erfaringer: mimretid

Da jeg skulle sikkerhetskopiere bilder og slikt på PCen her om dagen kom jeg over en masse bilder fra Polar Zoo i Bardu fra Oliver var liten (eller Polar Park som det nå heter). Nå i disse vinterferie- og påskeferietider tenkte jeg at jeg kunne legge ut noen bilder av parken, samt noen tips for de som vurderer å ta turen. Vi har vært en god del på Polar Zoo i oppveksten, og det er virkelig en annerledes dyrepark-opplevelse. 

Først litt bakgrunnsinfo: Polar Park, tidligere kalt Polar Zoo, er verdens nordligste dyrepark, og ligger ca en times kjøring fra Narvik. Den har nordiske dyr i sitt naturlige habitat, og har det største friområdet pr dyr enn noen annen dyrepark i verden. 

Mer info finnes på nettsidene: http://polarpark.no/

Så noen tips: 
– Ta deg god tid i parken: Fordi dyrene har veldig stor boltreplass er det ikke alltid du ser dem med det første slik som i en dyrepark med mindre inngjerdinger. 

– Dra gjerne om vinteren: Hver årstid i parken har sin sjarm, men vi liker spesielt å dra dit om vinteren. Da kan du gjerne se dyrene lettere mot den hvite snøen, og det er ekstra hyggelig å komme inn og ta en nystekt vaffel underveis. 

– Prøv å få med deg foringstid: Foringstid er kjempespennende. Da kommer dyrene på nært hold og dyrepasserne går inn i inngjerdingene, som man kan følge med på med skrekkblandet fryd (dette er ville dyr – ikke prøv dette hjemme). 

Ved inngangen ble vi møtt av skogens konge: Elgen. 

Elgene er fine, men gjør ikke stort, hehe. 

Gaupene derimot, de så på Oliver som en deilig liten matbit, og kom helt opp til gjerdet for å se: 

Så var det klart for foringsrunden! Her er noen av de ulike matrettene som skulle deles ut: 

Nest etter gaupene var det ulven sin tur: 


Ulvene har hørt ryktet om at det er reinsdyr på menyen

Jerven fikk også mat. Den fikk foret lagt i treet, slik at den måtte klatre opp for å hente den. 

Fra morfars skuldre har man god utsikt! 


 

En modig besøkende fra følget fikk lov til å komme inn i inngjerdingen til revene da de skulle fores. 

 

Så skulle det søte Oliver-dyret fores med vaffel og kvikk-lunsj. 

Vi fikk også hilse på det sjarmerende søskenparet “Salt og Pepper”: 

Har du vært i Polar Zoo/ Polar Park før? 🙂 

 

 

#vinterferie #mamma #dyrepark 

Gravidmagen skrått forfra (uke 24)

Jeg har den siste tiden sagt at jeg “føler meg som meg selv, bare med en graviddrakt på”. Med få eller ingen plager, selv om magen har vokst fort, har jeg ikke helt kjent graviditeten på kroppen enda. Har til og med kunnet trene yoga med noen modifikasjoner på øvelsene for å unngå å kræsje i magen. Men i dag måtte jeg bite i meg de ordene. For første gang føler jeg meg gravid og ganske sprengt. Så da var vel graviditeten i gang antar jeg, hehe. 

 

#gravid #tvillinger #mamma 

Tvillingmagen uke 24

“Vi jobber gjerne med milepæler” sa jordmor til meg på forrige kontroll. Uke 24: Uken der de små regnes som babyer, ikke bare fostere, og legene vil gjøre det de kan for å redde barnet/barna. Det er likevel bare 56% sjanse for at barnet overlever om det blir født i uke 24, og da er det fortsatt stor risiko for komplikasjoner og senskader, så vi kniper igjen enda noen måneder til tenker jeg. For å lese mer om overlevelsesrate i hver uke, kan du lese denne artikkelen på Babyverden. 

 

Babyrom-inspirasjon: Geometriske og tredetaljer

Drømmer meg litt bort i babyrom om dagen. Akkurat nå har vi bare to soverom. Det funker i starten, når babyene uansett bor på vårt rom, men etterhvert må vi nok begynne å se etter en bolig med tre soverom. Man kan jo likevel gjøre noen endringer rundt babyenes del av soverommet for å gjøre det litt mer til “deres” del. Jeg liker blant annet disse løsningene: 


Kilde

Litt fargerik maling kan skille “barnedelen” fra voksendelen. Jeg falt for denne retro fargekombinasjonen som kanskje til og med kan funke selv uten barn? 

 


Kilde

Her har man skjært ut finérplater i fjellformasjoner og lagt disse opp mot veggen. Dette kan være en fin midlertidig løsning, som jeg synes ga en kul effekt og en viss “inndeling” av rommet. 

Hva synes du? Dumt å gjøre babydelen av soverommet mer “barnevennlig” når det bare er midlertidig, eller koselig så lenge de bor på foreldrenes rom? 

Følg gjerne Pinterest-boardet mitt “Chic children’s rooms” for mer barneromsinspirasjon 🙂 

 

Les mer på blogg.no om: 
#interiør #barnerom #mamma

Sykemelding ved tvillinggraviditet: Slapp av! Du trenger kanskje sykemelde deg ved uke 20/24

Da jeg først fant ut at jeg var gravid med tvillinger ble det litt googling og lesing på ulike sider for tvillinggravide. En ting jeg bet meg litt fast i var dette med sykemelding. Jeg trives veldig godt i jobben min, og vil helst jobbe så lenge som mulig. Like vel stod det nesten over alt jeg leste at det ble anbefalt sykemelding allerede fra uke 20 (!) eller 24 i jobben. Noen steder stod det til og med ordene “automatisk sykemelding” ved uke 24. Jeg prøvde å ikke freake helt ut av dette, og tenkte at jeg kanskje kom til å skjønne det i uke 24.

Uke 24 kom nærmere og jeg følte meg fortsatt alt for pigg til sykemelding. Jordmor prøvde å forklare meg at det handlet om å kunne styre dagen sin selv, og ikke stresse kroppen unødig, men med en kontorjobb og fleksibel arbeidstid kjente jeg ikke på behovet. Jeg gruet meg nesten til at uke 24 skulle komme. 

Nå har jeg imidlertid vært på siste kontroll før uke 24, og jeg kan endelig puste lettet ut. Man trenger ikke nødvendigvis sykemelde seg ved uke 24! I hvert fall ikke 100%. I dialog med legen og jordmor har vi kommet frem til at jeg ikke trengte å sykemelde meg mer enn 25%. Jeg følte at jeg kanskje ikke trengte 25% heller, men dagene har i det siste bestått av å: 

– Stå opp (gjerne litt for sent fordi jeg hele tiden er så trøtt) 
– Dra på jobb 
– Jobbe, men fortsatt dra til vanlig tid for å rekke SFO
– Hente Oliver og lage/spise middag
– Legge Oliver
– Jobbe litt hjemme fordi kom for sent på morgenen
– Sovne i sofaen, bli vekket av Roar, gå og legge meg og sove til neste morgen
– Repeat

Så jeg innså vel at det kanskje var greit å la staheten min ligge litt, og heller takke ja til litt kortere dager uten dårlig samvittighet. 

Legen fortalte også at det finnes enkelte tvillinggravide som til og med jobber etter uke 30, der man i teorien er like stor som en fullgått enlinggravid. Jeg sier ikke at jeg skal presse meg over evne, men det var veldig betryggende å høre at man – hvis man vil, og føler seg i form til det – faktisk kan jobbe også etter både uke 24 og uke 30. 

 

 

Les mer på blogg.no om:
#gravid #tvillinger #mamma