Havreflarn oppskrift i desiliter

havreflarn på en tallerken med julepynt i bakgrunnen

Det er mange oppskrifter der man trenger å måle ingrediensene i gram istedenfor desiliter. Havreflarn er ikke en av dem. Her har jeg målt opp ingrediensene i dl istedenfor gram, slik at du (og meg selv i fremtiden) slipper å ta opp kjøkkenvekten:

Oppskrift Havreflarn, uten kjøkkenvekt

75 gr smør (dette er ikke rakettforskning, bare bruk strekene på smørpakken)

2,5 dl havregryn, små lettkokte

1 egg

1 dl sukker

1 ts bakepulver

 

Sett ovnen på 200 grader. Smelt smør og bland inn havregrynene. Pisk egg og sukker til eggedosis. Vend inn bakepulver og avkjølt havregrynsblanding.

Fordel på brett (ca 9 stk pr brett). Oppskriften gir rundt 18 havreflarn, litt avhengig av hvor store du lager dem. Stek til kantene er gyldne, ca 5-7 minutter (NB: havreflarn brenner seg fort, følg med underveis i stekingen).

 

havreflarn på en tallerken

Test: Pepperkakedeig fra IKEA, Rema, Baker Hansen, Meny og Baker Brun

pepperkakedeiger fra 5 ulike leverandører på et bord med ferdigstekte pepperkaker til blindtest i front

 

I år da vi skulle lage pepperkaker lette vi på nettet for å finne den beste ferdige pepperkakedeigen. Det viste seg å være vanskeligere sagt enn gjort, for det var ikke gjort så mange tester på dette nylig. Jeg har i mange år sverget til Baker Brun sin pepperkakedeig, så jeg tenkte; hvorfor ikke sjekke om disse faktisk er min favoritt. Vi kjøpte derfor inn 5 ulike ferdige deiger og tok til å bake!

Gjennomføring av pepperkake-testen

Pepperkakedeigene vi kjøpte inn kostet fra kr 19 til nesten hundre kroner, og utvalget ble: IKEA (kr 19), Rema/Mesterbakeren (kr 24,90), Meny/Bakehuset (kr 44,90), Baker Hansen (kr 85) og Baker Brun (kr 90). Vi laget 2 versjoner av alle deiger – en tynn og en litt tykkere. Her hjemme liker Roar pepperkakene sprø, mens jeg liker de litt “kakete”.

Testen ble gjort som blindtest, med hvilken kake vi smakte på merket under. Panelet bestod av Oliver (11 år), pappa Roar og meg selv (mamma, 32 år). Alle pepperkakedeigene ble bakt ut og stekt i henhold til anvisninger på pakken.

muffinsformer med pepperkaker i klar for blindtest

 

Du vil kanskje også like: Vi Tester – Link til alle våre tester på bloggen

 

Resultater test av pepperkakedeiger

Baker Brun: Midt på treet, men feil anvisninger

Baker Brun er vanligvis min favoritt, men denne var ikke så populær hos Oliver og Roar. Roar mente den var melete, og Oliver synes den smuldret litt. Jeg synes også den kjentes litt “tørr” i forhold til flere av de andre, men synes fortsatt smaken var god, til tross for at jeg ikke visste at det var Baker Brun jeg smakte på.

ferdigstekte baker brun pepperkaker

En ting som ikke går på smak, men som ødela mye av opplevelsen min på Baker Brun sine var at da jeg fulgte anvisningen på temperatur og antall minutter som anvist på pakning så ble de brent. Vi mistet dermed et helt brett av disse fordi vi ikke satt og fulgte med på ovnen, men bakte ut de andre pepperkakene. Veldig skuffende, og til den prisen så blir et helt brett med brente pepperkaker dyrere enn om anvisningene på den billige pakken hadde vært feil.

Baker Brun sin deig kom helt midt på treet.

 

Meny: Dårlig batch eller dårlig deig?

Da vi skulle bake ut Meny sin hadde vi høye forhåpninger. Som den dyreste butikkdeigen tenkte vi at den skulle være nesten som bakeri-versjonene, men da vi åpnet pakken var den svett og rar til tross for at den ikke hadde ligget varmt. Pakken var oppbevart i romtemperatur i butikken, så vi oppbevarte den i lav romtemperatur hjemme før baking, men den var klissete og rar ved åpning, og med sterkere fargevariasjon mellom “skorpen” og innsiden enn de andre deigene som også oppbevares i romtemperatur.

Jeg trodde ikke det skulle ha noe å si for smakstesten og hadde fortsatt høye håp, men da Roar bet i denne under blindtesten utbrøt han “ÆSJ!”. Den falt heller ikke i smak hos de andre i blindtesten, den smakte rett og slett rart og hadde en merkelig bismak. Vi vet ikke om det er fordi vi har høye forhåpninger til Meny sine varer, men vi lurer nesten på om vi fikk en dårlig batch? For hvis dette er den vanlige deigen så er den ganske kjip. Roar mente den var “uspiselig” og “ingenting å gjøre med pepperkake”.

ferdigstekt meny pepperkakedeig

Meny sin deig endte derfor på bunn. 

 

IKEA: Overraskende grei – value for money

Det var ikke så mye å si om IKEA sin, den var helt OK. Ikke for mye smak, men ikke kjedelig. Absolutt verdt sine 19 kroner for IKEA family-medlemmer.

ferdigstekte IKEA pepperkaker

IKEA sin kom midt på treet i blindtest, men får pluss for allright produkt i forhold til prisen. 

 

Baker Hansen: Blandede tilbakemeldinger

NAM! Utbryter undertegnede etter én bit av Baker Hansen sin pepperkake. – Her har de brukt ekte smør!

Roar på den andre siden var ikke like imponert. “Nei, denne smakte fake. Er det vanilje? Den smaker for søtt, jeg tror det er vanilje”. Verken Oliver eller pappa lar seg overbevise av denne som toppkandidat, selv om jeg selv synes at den hadde en kjempegod dybde.

baker-hansen ferdigstekte pepperkaker

Mors favoritt, som viste seg å være Baker Hansen sin, endte til slutt på “midt på treet pluss”.

 

Rema1000: Vinneren

Denne pepperkaken kan testpanelet enes om at har en fin knekk og gode kryddersmaker. Mor synes den var “helt fin”, mens denne scoret høyt både hos Roar og Oliver. De høye scorene fra guttene trakk til slutt samarbeidet mellom Mesterbakeren og Rema helt til topps. Den var litt vanskelig å bake som en “kakete” pepperkake da vi kjøpte deigen igjen etter blindtesten, men den er fortsatt godt likt her hjemme.

rema ferdigstekte pepperkaker

Rema1000 og Bakermesteren ender dermed opp som vinneren av vår blindtest. 

 

Hva er din favorittdeig av ferdige pepperkakedeiger?