7 sunne søte snacks

Året er i full gang, og mange folk kjenner allerede på nyttårsforsettet de satt seg ved nyåret. Er nyttårsforsettet ditt å kutte ned på søtsaker og raffinert sukker kan søtsuget ofte bli stort. Personlig trener Ida Baardseth tipser om syv sunnere alternativer i tilfelle du skulle ha lyst på noe søtt.


Ida har en formell utdannelse fra Akademiet for Personlig Trening, og en treningsbakgrunn innenfor håndball, som spinningsinstruktør og innenfor styrketrening. Hun er kurset innenfor Vektreduksjon og Fettforbrenning, og jobber mye med strategi og motivasjon for folk som ønsker å gå ned i vekt på en effektiv måte.

 

  1. Vaniljekesam med bær og frukt

Vaniljekesam er en klassiker, og jo nærmere sommeren kommer, dess større utvalg får vi også i bærdisken. Friskt, søtt og mettende. Legg gjerne noen nøtter på toppen, og voila! En skikkelig næringsbombe som stagger søtsuget. Mandler og valnøtter er fulle av sunt fett, men er også kaloririke, så en liten neve er nok. Cashewnøtter, paranøtter og macademianøtter er også gode alternativer. Hvis du ønsker mer crunch kan du bruke solsikkefrø, linfrø, gresskarkjerner eller ristede havregryn.

 

 
Her blandet med cottage cheese
 

  1. Eplebåter med peanøttsmør

Jeg er hekta på eplebåter eller bananbiter med peanøttsmør! Peanøttsmør kan være nokså sunt så lenge du velger riktig type. Vær nøye med å lese næringsinnholdet på boksen ? høy prosentandel peanøtter er bra. Green Choice og Meridian Natural er gode alternativer. Nøkkelordet her er Økologisk. En del helsekostbutikker har et godt utvalg nøttesmør til en OK pris. Alternativt kan du lage dette selv ved å kjøre usaltede nøtter i kjøkkenmaskin og eventuelt tilsette salt etter ønske. Mandelsmør og Cashewsnøttsmør bør prøves.

 

  1. Fruktspyd

Alle vet at det er mye mer moro å spise frukt i biter! Her kan du også teste å tre på dadler, ulike typer pålegg for litt saltsmak, ost eller kanskje litt grønnsaker. Noen gode kombinasjoner er:

  • Melon og skinkespyd

  • Ost, druer og kiwi

  • Dadler og melon

  • Agurk, jordbær og sharon

 

Her er det bare å bruke fantasien!

 

  1. Hjemmelaget bringebæris

En pakke frosne bringebær kjøres med stavmikser eller kjøkkenmaskin sammen med en klatt vaniljekesam og eventuelt søtning. Jeg bruker noen dråper Stevia vanilje. Sett det i fryseren ett par timer og vips! Kjempegod bringebæris. Du kan også tilsette litt sukkerfri bringebærsaft og helle alt i ispinneformer hvis du vil ha pinne-is. Jeg syns bringebær blir supergodt, men her er det bare å prøve seg frem. Mango, banan, jordbær, skogsbærmiks. Slå deg løs i frysedisken.

 

  1. Søtpotetchips

Dette er en veldig god erstatning for vanlig chips. Jeg lager det enten som vanlige chips eller som pommes frittes. Skjær opp, legg utover en stekeplate med bakepapir. Dryss over olje, jeg bruker raps eller olivenolje, og fingersalt eller annet krydder. Paprikakrydder er en favoritt hos meg, men det er også supergodt med for eksempel hvitløk eller chili. Søtpoteten er proppfull av gode næringsstoffer og slår knockout på vanlig potet. Liker du ikke den søtlige smaken kan du også lage egne chips av vanlige poteter ? alt slår ferdigchips.

 

  1. Mørk sjokolade

Når sjokoladesuget virkelig melder seg er sjokolade med 70% kakao eller mer absolutt lov. Hvis jeg er litt fysen på noe mer spennende enn vanlig mørk sjokolade pleier jeg å smelte en plate i vannbad og helle over i små muffinsformer. Deretter topper jeg sjokoladen med hakkede nøtter, tørket kokos eller peanøttsmør og et lite dryss fingersalt før jeg putter det i kjøleskapet i en halvtimes tid. Konfekt på 1-2-3.

 

  1. Hjemmelaget müsli

Jeg har testet mange kombinasjoner, men lager stort sett alltid müsli på slump etter hva jeg har i skapet. Her er et eksempel på hvordan det kan se ut:

 

Idas müsli:

1 kopp store havregryn

1 kopp gresskarfrø

1 kopp linfrø

1 kopp solsikkefrø

½ kopp kokosmasse

1 pk (200/250 gr) mandler

1 boks valnøtter

2-3 ss havrekli eller kruskakli

2-3 ss honning

½ ts fingersalt

kanel

 

Hakk nøttene i passe store biter, bland alt godt i en bolle, tilsett 3-4 ss nøytral olje og 2-3 ss flytende honning. Rør godt sammen. Stek müslien på en bakeplate med bakepapir, rør litt underveis så alt blir skikkelig stekt. Fargen skal bli litt gylden, men ikke brun. Jeg steker den i to porsjoner for at alt skal blir skikkelig sprøtt. Etter den er stekt liker jeg å blande inn tørket banan og tranebær.

Denne kan jeg spise som den er, rett fra boksen, på tyrkisk yoghurt, med melk som frokostblanding, som kakebunn til ostekake eller sammen med vaniljekesam og hjemmelaget eplemos som en variant av tilslørte bondepiker.

 

Idas eplemos til sunnere tilslørte bondepiker:

 

Skrell 2 sure epler og del i biter, varm opp sammen med 3 ss vann, saften av en kvart sitron og litt sukrin. Mos! Enkelt og greit.  

 

Håper du ble inspirert til å lage deg noen søtsaker med litt bedre samvittighet 😉 

 


Ida og Oliver som trener

 

#oppskrift #helse #trening #vektnedgang #kosthold #trening

4 kommentarer
    1. Også tipset fra søstern til PTen: Grønnkålchips.
      Fjern stilken fra grønnkålen, riv i passe store flak. Fordel olje over (smaken blir best om man får olje på begge sider og jevnt fordelt), og tilsett krydder etter smak, salt, pepper og chili er mine favoritter. Stek i ovnen, om du vil ha sunnest mulig bruker du lavere temp. og lenger steketid. På 175 grader er de ferdig på ca 10 min. Ferdige er de når de er sprø og grønnbrune, følg nøye med mot slutten da skiftet skjer fort.

    Legg igjen en kommentar

    Obligatoriske felt er merket med *

    Takk for at du engasjerer deg i denne bloggen.
    Unngå personangrep og sjikane og prøv å holde en hyggelig tone selv om du skulle være uenig med noen.
    Husk at du er juridisk ansvarlig for alt du skriver på nett.

Siste innlegg